På senare år har jag insett hur lätt det är att koka egen sylt. Blodapelsinerna är här ett kort tag till och eftersom jag är galen i dem bestämde jag mig för att prova om det är lika enkelt att koka marmelad som sylt, vilket det var, trots att jag stressad läste fel i det recept jag använde. När man kokar marmelad skal frukten först kokas utan socker och sedan skall sockret tillsättas. Nu kokade jag alltsammans på en gång vilket visade sig fungera lika bra, så här kommer mitt felaktiga sätt att koka marmelad.Vid marmeladkok känns det extra viktigt med ekologiska apelsiner då man använder både skal och fruktkött. Kryddorna kan man strunta i, men de ger underbar doft och arom till marmeladen som förresten är en perfekt gå bort present som brukar imponera!
Kryddig blodapelsinmarmelad
- 500 gr ekologiska blodapelsiner
- 1 ekologisk citron
- 4,5 dl råsocker
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
- 10 gröna kardemummakapslar
Tvätta apelsinerna och citronen väl i varmt vatten. Skär bort fästet och skär sedan frukten i grova bitar. Kör den till ett grovt mos i matberedare. Blanda moset, kryddorna och sockret i en kastrull och koka marmeladen i 20 minuter med lock. Tag därefter av locket och fortsätt koka på medelvärme tills frukten är mjuk och marmeladen fast. Gör marmeladprov, tag en sked marmelad på ett fat och kyl det snabbt, om den är fast är marmeladen färdig. Min marmelad kokade i ca 30 minuter. Häll upp marmeladen i väl rengjorda varma burkar. Förslut och låt svalna.