Första advent, slutet av november och nu börjar rotsaks- och kålperioden på allvar. Jag försöker äta i säsong och på något sätt så passar de rotsakernas matighet och tyngd så bra med årstiden. Jag vill ha mättande, lite tyngre mat.
Den här veckan har jag parat ihop min favorit bland kålen, savoykålen med jordärtskockor i en ljummen sallad. Jag väljer att äta den ljummen, men den går att äta varm och kall med!
Ljummen sallad om senhösten med savoykål, jordärtsskocka och purjolök
2 portioner
- Ca 300 gr jordärtskockor
- 2 purjolökar
- En halv liten savoykål
- Olivolja
- Saft från en halv citron
- Salt och peppar
- Rivet skal från 1 citron
- Ca en halv msk färsk repad timjan
Sätt på ugnen på ca 200 grader. Skala skockorna och skär i mindre bitar. Lägg i ugnssäker form och salta och peppra. Ringla lite olivolja över och vänd runt så oljan fördelar sig runtom skockorna, häll på citronsaften. Baka i ugnen, ca 30 minuter till skockorna är mjuka och fått fin färg. Under tiden strimla purjolöken och savoykålen. Stek löken och kålen i stekpanna tills de mjuknar i olivolja. Salta och peppra. Blanda ihop kål, skockor och lök. Vänd ner rivet citronskal och timjan. Smaklig spis!