Maten är som en orkester…

… står det i Svenska dagbladet  idag med anledning av att forskaren Walter Willet gästar Sverige. Han anses som en av de ledande forskarna inom kost och hälsa. Willet menar att det behövs en mer balanserad syn på kost då det inte är ett näringsämne som avgör om maten är sund. Willet jämför maten med en orkester där alla instrumenten samverkar.

Mer konkret menar Willet att vi ska öka vårt intag av fullkornsprodukter, grönsaker, nötter och vegetabiliska oljor. Willet ordinerar också en daglig dos med motion.

Det mest intressanta i artikeln enligt mig är det faktum att Willet menar att det går att leva hälsosamt på en helt vegetarisk kost och att skillnaden mellan dåligt fett och dåliga kolhydrater är relativt liten.  I dagens läge när köttkonsumtionen skjutit i höjden, mycket tack vara LCHF-kostens framfart känns det skönt med nya rön som visar på att en minskad konsumtion av kött faktiskt kan vara hälsosam. Personligen är jag övertygad om att vi måste minska vår konsumtion av kött av både miljömässiga och hälsomässiga skäl.

Lisa Förare Winblad har skrivit ett blogginlägg om artikeln som mycket klokt och elegant sammafattar det som jag försöker säga.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes