Dom här kakorna har varit en succé de gånger jag bjudit på dom. Både bland folk som inte alls är inne på att äta raw och hos raw-frälsta. Dom är enkla att göra och är liksom raw brownien som jag la ut tidigare minst lika god som en vanlig chocolate chip cookie. Om du känner dig lat ersätt chokladbitarna med en rå chokladkaka (eller en vegansk) som du hackar i små bitar eller om du inte är så nogräknad en helt vanlig chokladkaka av bra kvalitet. Havregrynen i Sverige är inte rawfood eftersom grynen värmebehandlas här. I Usa kan man köpa havregryn som är råa. Kanske bra att känna till om du skulle bjuda på dem till en hardcore rawfoodist!
Det här är en relativt stor mängd deg, men degen går utmärkt att frysa, likaså de färdigtrillade kakorna. Och de tinar snabbt, så mitt tips är att göra hela laddningen och frysa det som inte går åt, så finns det fika om du skulle få oväntat besök. Hur många kakor du får ut beror på hur stora du gör dem. Jag föredrar dem ganska små och fick ut någonstans runt 30-35 kakor.
Chocolate chip cookies
Degen
- 3,5 dl cashewnötter
- 2 dl havregryn
- 0,5 dl lönnsirap
- 0,5 tsk malen vanilj
- 0,5 dl kokosolja
- 1 tsk havs- eller himalyasalt
Chokladbitarna
- 2 msk kokosolja
- drygt 1 dl carobpulver
- drygt 1 dl kakao
- 4 msk lönnsirap
- 0,5 tsk malen vanilj
Kör cashewnötterna och havren till ett mjöl i matberedare. Häll över i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl tills degen håller ihop. Ställ kallt medan du gör chokladen.
Blanda ihop ingredienserna till chokladen i en skål till en fast deg. Lägg degen mallen 2 ark bakplåtspapper och kavla ut till en platta. Ställ in chokladen i frysen en stund. När chokladen är fryst ta ut den och skär små chocolate chip bitar av den. Blanda chokladbitarna med degen och forma kakor i valfri storlek.