Just nu blir det många recept på ramslök av den enkla anledningen att Årstiderna är generösa med ramslök i lådorna nu på vårkanten. Den här soppan år vi en fredag för några veckor sedan. Den är gräddigt len och mjuk, men med lite bett från ramslöken. Till soppan drack vi en gammal favorit, Leth med varunummer 4200. En fruktig och fräsch österrikare som funkar bra som sipp-vin också.
Ramslökssoppa på 3
2 portioner
- 3 potatisar
- 3 små späda purjolökar
- 3 nävar ramslök
- 1 dl vitt vin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 1 dl grädde
- salt och peppar
- smör till stekning
Skala potatisen och tärna den. Ansa och skiva purjon och hacka ramslöken grovt. Fräs lök och ramslök i smöret tills det mjuknar. Låt potatisen fräsa med sista minutrarna. Slå på vinet och sänk värmen. Häll i grönsaksbuljong och grädde och koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan grovt med mixerstav och smaka av med salt och peppar.