Rapini med vitlök

Rapini är en spännande grönsak, vanligt förekommande i Italien. Den kallas också för broccolirybs och man äter blad, stjälkar och de små brocoliliknande buketterna. Rapinin har en besk smak och det krävs omsorg för att få den att smaka bra. Grönsaker och örter med besk/bitter smak är bra för vår matsmältning då den stimulerar produktionen av saltsyra. För att få bukt på rapinins beska gjorde jag som italienarna, jag kokade den först så den var riktigt mjuk och sedan stekte jag den i olivolja och vitlök. Så typiskt italienskt, raka, rena smaker utan en mängd ingredienser, precis sådan mat som jag älskar. Jag serverade rapinin tillsammans med potatismos och en tomatsallad.

Foto 2016-02-21 19 31 27 

Rapini med vitlök

  • en bunt rapini
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1-2 klyftor vitlök

 

Ansa rapinin, kasta blad som börjat gulna. Koka rapinin i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Den ska vara mjuk rätt igenom. Häll av vattnet och låt rapinin ånga av och skiva under tiden vitlöken. Hetta upp en stekpanna och ha i generöst med olivolja. Stek rapinin på medelhög värme tillsammans med vitlöken. Salta och peppra. Servera tillsammans med exempelvis potatismos eller polenta och en tomatsallad.

 

, , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes