Risbiffarna är ett smart sätt att använda upp överblivet ris. Receptet kommer från kokboken Manna( av Carola Magnusson), gröna bönorna i tomatsås däremot är mitt egna recept. I kokboken serveras biffarna med en het tomatsalsa, men det kändes lite klent för vår smak. Välj gärna en smakrik ost så blir det bra smak på biffarna. Enligt receptet kan man göra biffarna på överblivet mos också. Jag är skeptiskt, eftersom mina potatisbullsförsök alltid blir misslyckade. Hursom så är biffarna lätta att göra och väldigt goda.
Rårisbiffar
- 5 dl kokt råris
- 4 dl riven ost
- 2 ägg
- 1 msk bovetemjöl eller stenmalet vetemjöl
- 1 tsk citronsaft
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk havssalt
- svartpeppar från kvarn
Blanda alla ingredienser till en smet/deg. Forma till biffar och stek på medelvärme tills de fått fin färg. Jag tyckte det var enklare att klicka ut smeten direkt i pannan och sedan platta till den till biffar.
Gröna bönor i tomatsås
- 3 chalottenlökar
- 2 stjälkar selleri
- 1 paprika
- 1 klyfta vitlök
- frysta gröna bönor (jag vägde dem inte, men jag gissar på 200 gr)
- 1 burk hela skalade tomater
- 3-4 dl vatten
- grönsaksbuljong (tärning eller pulver, helst utan härdade fetter och smakförstärkare!)
- 1 klyfta citron
- ev. salt
- svartpeppar
Hacka löka och vitlök, skär sellerin och paprikan i skivor. Fräs allt i en så att det blir mjukt, tillsätt bönorna och fräsen stund till. Tillsätt tomaterna vattnet, buljongen och citronklyftan. Låt koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Den här grytan blir godare om den får stå ett dygn så förbered den gärna. Servera med biffarna.