Raw pepparkakor

Julen närmar sig med stormsteg och jag har så smått börjat förberedelserna. Julen är den enda tidpunkten då jag brukar baka massor, småkakor, lussebullar, plommonstjärnor, bröd, ja det mesta och mycket. Om sanningen ska fram så ger jag oftast bort mycket av det bakade. Vi själva äter väldigt begränsat av det bakade, men för mig är det ändå en sak som bidrar till julkänslan. I år kommer en del av bakverken nog vara i raw food form och det första projektet var att ta sig an den klassiska pepparkakan.

Receptet är väldigt enkelt och du kan välja om du vill forma den till små pepparkaksbollar eller om du vill göra dig besväret att ta ut kakor med pepparkaksmått och torka dem i torkugn. Degen är relativt svårarbetad, så ta till rejält med tid om du väljer de senare. Mina pepparkakor blev inte helt hårda i torkugnen utan lite mysigt sega.

jag gillar rejält kryddiga pepparkakor, vill du ha dem mildare, dra ner på kryddmängden och smaka dig fram.

Photo 2013-12-06 09 51 11

Raw pepparkakor

ca 30 st

  • drygt 2 dl dadlar
  • drygt 2 dl mandelmjöl, malen/mixad mandel eller mandelskrufts från när man gjort mandelmjölk
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk nejlika
  • 0,5 tsk ingefära
  • 0,25 tsk pomerans
  • ca 2 msk lönnsirap

Mixa alla ingredienser förutom lönnsirapen i matberedare till en deg. Ha i lite lönnsirap i taget, degen får inte bli för blöt, då blir den helt ohanterlig. Forma små bollar eller kavla ut degen på teflexduk. Ha bakplåtspapper mellan kaveln och degen och kavla degen inte alltför tunn. Ta ut pepparkakor och flytta dom till en ren teflexduk med hjälp av en stekspade. Torka i torkugn eller vanlig ugn på 42 grader (ugnsluckan på glänt) tills kakorna är torra. I min ugn tog det runt 24 timmar. Vänd kakorna någonstans mitt i torktiden.

 

 

, , , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes