Julen närmar sig med stormsteg, vilket gör att jag vill frossa i julsmaker. På ett glöggmingel som vi var på bjöds det på saffranspannkaka och det blev avstampet för den här rätten. Jag är duktig på att använda saffran i bakverk och desserter, men däremot är jag urusel på att komma mig för att använda saffran i mat. Så jag fnulade en stund och det här blev resultatet. En härligt solgul sås med mild smak av saffran och en liten hint av apelsin. Vi åt den med zucchinipasta och citronmarinerad grönkål, men den kan nog fungera till diverse biffar/bollar eller som en salladsdressing. Varför inte låta den bli en del av julbordet?
Solgul saffranssås
- 2 dl cashewnötter, blötlagda
- 1 dl riven morot
- 0,5 röd snackpaprika
- 3-4 körbärstomater
- 0,5 schalottenlök
- 2 msk näringsjäst
- 0,5 kuvert saffran
- 2 dl vatten
- saften från en halv citron
- rivet skal från 1 liten apelsin
- 1 krm cayennepeppar
- salt
- pressad apelsin att smaka av med
Nudlar
- 2 squash
- 1 msk olivolja
- salt
Citronmarinerad röd grönkål
- 4-5 stjälkar röd grönkål
- 1 msk olivolja
- 1 msk pressad citron
- en nypa salt
Börja med grönskålen, riv av bladen från den grova stjälken och hacka bladen grovt. Massera in olja, salt och citron och låt kålen mjukna medan du gör sås och nudlar. Lägg alla ingredienser till såsen i en blender och mixa till en härligt slät sås. Smaka av med lite pressad apelsin, den ska bara anas. Skär zucchinin till nudlar i en spiralizer eller med en hyvla till tunn pasta med en skalkniv. Blanda en del av såsen med pastan. Servera pastan med lite extra sås uppe på och toppa med grönkålen.