Växtbaserad frukost del 2- Chiagröt med bär

Min andra stapelfrukost är en rå chiagröt med bär (eller ibland frukt). Chiafrön är ett helt fantastiskt litet frö! Packad med omega 3 och proteiner är chiafrön en näringsbomb. 2 matskedar chia har med omega 3 än en bit laxfilé! Det sägs att Aztekerna åt chiafrön för att få kraft och energi inför stora slag. Chia liknar linfröet på så sätt att den absorberar vätska och bildar ett geléliknande hölje omkring sig, vilket gör den till idealisk att använda till  raw gröt eller raw puddingar. Jag gör använder också linfrökross (eller linfrömjöl) och sesamfrön i gröten. Linfrökrosset ger också Omega 3 och fiber och sesamfröet är packat med kalcium, järn, och en hel del proteiner.

Jag gör gröten på kvällen och låter den svälla över natten, men det går lika bra att göra den på morgonen om du har tid att vänta 10-15 minuter för att gröten ska svälla. Du kan behöva justera mängden frön och mandelmjölk, olika märken av frön suger upp vätska olika bra. Alla bär är goda att servera till gröten och mango fungerar också bra. Du kan självklart välja vilka bär och frukt du serverar till gröten.

Photo 2013-02-24 07 21 59 (HDR)

Chiagröt med bär

1 portion

  • 1,5 dl mandelmjölk
  • 1,5-2 msk chiafrön
  • ca 1 msk linfrökross
  • ca 1 msk sesamfrö
  • 1 kryddmått kanel eller kardemumma
  • 1 tsk lönnsirap eller agavesirap (kan hoppas över)
  • bär/frukt till servering

Blanda ihop alla ingredienserna i en grötskål och låt stå minst 10-15 minuter. Servera med bär eller frukt.

, , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes