Ayur vedisk matlagning

På senare år har jag sneglat en hel del åt Ayur vedisk livsföring. För er som inte hört talas om Ayur veda är det en urgammal indisk livskunskap som bygger på ett holistiskt sätt att se på kropp och själ. Själva namnet Ayur veda betyder konsten att leva väl. Efter att ha haft Ayur veda som ett projekt som mest befunnit sig i mitt huvud, har vi (eller rättare sagt jag) faktiskt börjat så smått att också praktisera Ayur veda.

IMG_6557

Panir
Receptet här nedan är en enkel gryta som innehåller panir, en färskost som används i indisk matlagning och som faktiskt är både rolig och enkel att göra själv. Panirreceptet är hittat i Cecilia Kjerrulfs Ayurvedisk vegetarisk kokbok och likaså grytreceptet som jag ändrade något. Ghii är klarat smör som ofta används i indisk matlagning. Ghii kan man hitta på butiker som säljer ayur vediska produkter. I Stockholm finns Veda Lila där man kan hitta allt inom ayur veda. Purjolöken är nog egentligen no-no inom ayurveda, de använder inte lök, men purjo och curry är så gott ihop så den slank med här. Det här är nyttig comfort food, grytan är len och mjuk i smaken av grädden. Moroten söt och paniren är ganska neutral i smaken.

Panir

 • 1 liter röd mjölk
 • 1,5 dl yogurt eller filmjölk
 • 1 msk citronsaft

Koka upp mjölken, och lyft av kastrullen från värmen. Häll i yogurt och citronsaft under omrörning, lite i taget tills mjölken skär sig. Häll av vasslan. Lägg paniren i ett kaffefilter och låt den rinna av.

Panir och morot i currysås

2 portioner

 • en sats panir, se ovan
 • 150 gr morot (ca 2 st)
 • 1 purjolök
 • 1 msk ghii eller olja
 • 1 tsk curry
 • 1 dl grönsaksbuljong
 • 1 dl grädde

Skär moroten i sneda slantar, tärna paniren, skiva purjolöken. Värm oljan försiktigt och fräs curryn däri, lägg i morot, panir och purjolök fräs några minuter. Häll på grönsaksbuljongen och låt koka ca 10 minuter, häll i grädden och koka 10 minuter till. Servera med basmatiris.

, , , , , ,

7 Responses to Ayur vedisk matlagning

 1. Rolf Persson 29 juni, 2008 at 10:26 e m #

  Trevligt att du börjat med Ayur Vedisk Matlagning. Jag har haft förmånen att få gå på matlagningskurs i India närmare bestämt i dom södra delarna i Kerala mycket spännande och lärorikt. I närheten av Markaryd där jag bor finns ett center som sysslat lite med utbildning i Vedisk mat, det är väl ett av de få center som finns i Sverige förutom Stockholm. Jag har en del böcker om Vedisk matlagning på Engelska om du är intresserad så kanske du skulle kunna få låna och kopiera. I vart fall lycka till och om du har planer på att åka ner så kan du få tips om vart du ska vända dig om det skulle vara så att du inte redan har dom kontakterna.
  Lycka till i ditt kök.

  mvh roffekock

 2. Vera 30 juni, 2008 at 4:44 e m #

  Spännande, det här vill jag absolut testa. Kan man bre panir på mackan också?

 3. Katja 1 juli, 2008 at 6:04 f m #

  Rolf, tack för erbjudandet. Just nu finns inga planer på Indienresa då jag har fullt upp med ungarna, men vem vet i framtiden kanske.

  Vera, paniren jag gjorde jag blev inte bredbar, utan fast som tofu ungefär. Paniren i i sig är ganska smaklös så om du ska ha den som pålägg tänker jag att det kan vara bra att spica upp den lite

 4. Zelca 1 juli, 2008 at 8:32 f m #

  Jag har också testat några recept ur Cecilia Kjerrulfs bok, inte så vi har det som livsstil … Om du letar efter hing (asafoetida) som används istället för vitlök inom det auyrvediska köket (inte för jag förstår hur det skulle kunna verka ”renare” än vitlök, men men) så finns det på Taj Mahal, Kammakargatan 40. Morötterna såg jättegoda ut – det ska vi testa! Jag vet den tekniska skillnaden mellan smör och ghee, men hur skiljer de sig åt i smak och hur fungerar det att laga maten i tycker du?

 5. Katja 1 juli, 2008 at 8:40 f m #

  Zelca, jag kan inte påstå att vi lever ayur vediskt;) Men jag har börjat föra in element av ayurveda i vardagen om vi säger så. Jag kör med oljemassage bla och så har jag en liten morgondrink för magen och sinnet jag dricker. Sedan äter jag ett preparat för mina lungor som varit det enda som hittills fungerat hyfsat för mina besvär.

  Hing finns på veda lila också, och jag tror de har ekologisk sådan, men jag är lite kluven inför hing vs vitlök också;)

  Gheen har en nötigare smak och klarar helt klart högre temperaturer än smör.

 6. Lisa 14 juli, 2008 at 6:43 f m #

  Jag älskar hing men är extremt skeptisk till ayr veda-filosofin som jag till stora delar finner finner kropps-rasistisk, fördomsfull och vetenskapsfientlig. Väldigt dåligt GI på mycket av maten. Men maten är verkligen god! Hmm, man kanske ska gå på Govindas i veckan?

  Ghee består av smörfett som först brynts innan proteiner och salter avlägsnats vilket ger trevlig smak och ett mycket hållbart fett. Jag föredrar dock brynt smör med proteinfällningen kvar som ger ännu mer smak.

 7. Katja 16 juli, 2008 at 2:33 e m #

  Lisa, utveckla gärna mer;) På vilket sätt tycker du ayur veda är kroppsrasistisk? Är det pga av indelningen i doshor?

  Och så får jag inte ihop dåligt GI på ayur vedisk mat…Du behöver ju inte äta basmatiris varje dag. Jag tänker att det går alldeles utmärkt att laga modern GI inspirerad och ayur veda inspirerad mat. De är inte i motsättning till varandra.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes