Lättbakat för många

Så här i skolavslutningstider kan det vara bra att ha ett par lättbakade recept på lut. Här kommer 3 olika kakor, 2 mjuka långpannekakor och ett recept på småkakor. Gemensamt för alla 3 är att de är extrem lättbakade, samtliga 3 är bara att röra ihop, inget vispande, inget knådande. Långpannekakorna ger mellan 20-35 bitar beroende på hur stora rutor du skär.

IMG_6648

Längst bak rabarberrutor med havre- och kardemummasmul, i mitten sega rutor med hallon, längst fram snitt med smak av lavendel.

Detta recept kommer från ett gammalt nummer av Allt om mat från 2004 och är en riktig favorit. Den blir alltid mycket väl mottagen av de som smakar.

Sega rutor med hallon

  • 200 gr smält smör
  • 6 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 paket frysta hallon (225gr)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en 2 liters kastrull, blanda ner socker, vetemjöl, vaniljsocker och ägg. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö över bären. Grädda ca 30 min. Dra över bakplåtspappret med kakan på och vänd över långpannan som lock. Låt svalna och skär i rutor.

Nästa kaka är en mix av 2 olika recept. Själva kakan är hämtat från senaste Arlahäftet, och jag har bara dubblat receptet för att anpassa den till långpannebak. I originalversionen har kakan rabarber och cashewnötter på, men jag ville skapa en nötfri version eftersom nötallergier är vanliga. Kardemummasmulet är hämtat från ett muffinsrecept på Dagens muffin.

Rabarberrutor med havre- och kardemummasmul

  • 3 dl smält smör (300 gr) alt. Smör och Rapsolja
  • 4 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

fyllning

  • 400 gr rabarber
  • 2 tsk potatismjöl

havre- och kardemummasmul

  • 1 dl (100gr) smält smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl havregryn
  • 1,5-2 tsk stött kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Rör ihop ingredienserna till kakan och häll smeten i lånpannan. Skala och skiva rabarbern, blande i potatismjölet. Strö rabarbern över kakan. Blanda ihop ingredienserna till smulet och strössla över kakan. Grädda 25-30 minuter, låt svalna och skär i rutor.

Mitt sista snabba recept kommer också från Arlas senaste häfte. Jag är riktigt kass på att baka småkakor, men dessa går inte att misslyckas med. Återigen är receptet dubblat så att det ska bli mycket av det goda!

Snittar med smak av lavendel

ca 40 st

  • 4 tsk torkad lavendel (hittas enklast på hälsokost) eller färsk om du har
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl smält smör eller smör och rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka hälften av blommorna. Blanda alla torra ingredienserna samt lavendeln i en bunke. Häll i sirap och smör och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 6 delar och rulla ut till ca 20 cm långalängder. Lägg på plåt med pakplåtspapper (3 per plåt) och platta till något. Strö över resten av blommorna. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter (när jag bakade dem tog det dock längre tid, runt 15-17 minuter). Skär i sneda snittar medan de är varma, låt kallna.

Lavendeln kan bytas ut mot rosmarin eller hackad färsk mynta.

, , , , , ,

9 Responses to Lättbakat för många

  1. myzpyz (aff) 21 maj, 2008 at 6:55 f m #

    hej hopp!
    tackar för recepten!
    din sida är verkligen härlig. är här o snokar mellan varven men är hopplös på att lämna tassavtryck 🙁
    kramar

  2. Trixie 22 maj, 2008 at 2:19 e m #

    Skulle preciiiiis fråga efter receptet till de där supergoda hallonrutorna. Smakade dem ju i pausen för uppträdandet. Supergoda! Här ska bakas:)

  3. Katja 22 maj, 2008 at 2:56 e m #

    Myzpyz, varsågod! kul att du hittade hit.

    Trixie, enkalre än så kan det liksom inte bli. Dessa har varit en räddare i nöden mer än en gång:D

  4. Anne 23 maj, 2008 at 6:54 f m #

    Snittarna ska jag testa på söndag tror jag, det låter jättegott. 🙂

  5. Katja 24 maj, 2008 at 9:38 f m #

    Anne, dom var goda, lavendel är aldrig fel!

  6. clara 10 juni, 2008 at 1:13 e m #

    Sega hallonrutorna har blivit väldigt uppskattade av alla som smakat. En ny favorit!

  7. Katja 10 juni, 2008 at 7:59 e m #

    Clara, vad roligt att ni gillar dem! Jag älskar att de är så lätta att göra, allt som bara går att röra ihop är bra att ha på lut, allra helst när man bakar för många.

  8. Blogg bakrecept 8 september, 2009 at 3:38 e m #

    Låter inte så dumt! Får testas här i hemmet.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Katjas mat » Blog Archive » Lättbakat 2.0 - 31 juli, 2009

    […] veckan plockade jag röda vinbär och passade då på att baka en gammal favorit. Jag bakade halva satsen och gräddade kakan i en vanlig rund form istället med gott resultat. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes