Lins- och morotsbiffar

Hemma hos oss försöker vi äta vegetariskt större delen av tiden, men då jag har barn som är lite halvknepiga med grönsaker kan det ibland vara svårt att komma på vegetariska rätter som går hem hos dem. Men vegetariska biffar i alla former brukar slinka ner,  jag gissar att det främst är den lättuggade konsistensen som tilltalar ungarna.

Däremot tycker jag det är relativt svårt att hitta pålitliga och bra recept på vegetariska biffar.  Receptet nedan var ren och skär improvisation i köket som väldigt mycket av det som publiceras här. Morötter och ingefära är underbara ihop, jag hade egentligen velat ha hackad färsk chili i, men lät bli eftersom sonen inte är så förtjust i stark mat. Hur som så gick biffarna hem hos samtliga medlemmar i familjen (nåja, kanske inte katten då).  De funkar att servera som hamburgare i bröd eller med valfri annan kolhydratkälla. Den ensamma stackars biffen som är förevigad på bild är den som blev kvar efter att middagen intagits. Vi var för hungriga för att hinna fotografera före!

IMG_2194

Lins och morotsbiffar

4 portioner

  • 2 dl röda linser
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk tomatpure
  • 1 buljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1 cm riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 rödlök
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk paprikapure
  • 2 stora morötter
  • 1 äggula
  • 2 msk ströbröd
  • 1-4 msk potatismjöl
  • salt

Koka linserna i vattnet tillsammans med tomatpure och lagarblad enligt anvisningarna på paketet. Det gör inget om linserna kokar sönder, de ska ju ändå mosas. Häll av eventuellt överskottsvatten och lägg linserna i en bunke, mosa dem om de inte kokat sönder. Medan linserna svalnar finriv morötterna och blanda dem med linsmoset. Riv ner ingefäran och vitlöken och tillsätt resterande kryddor. Blanda i ströbröd, äggula och potatismjöl och blanda. Smaka av med salt. Mängden potatismjöl får man känna sig till. Smeten är relativt lös, men ska hålla ihop när man steker. Det kan därför vara en idé att provsteka en liten biff innan du steker resten.  Smält smör i en stekpanna och klicka ut små biffar av smeten.  Stek dem ett par minuter på båda sidorna tills biffarna fått fin färg. Servera gärna med en klick vitlöksyogurt.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes