Parmesan- och ramslökstarte med grillad sparris och violsallad

Vi har haft turen att bli bortskämda med massor av ramslök i våra grönsakslådor från Årstiderna denna vår. Jag har kunnat experimentera med olika nya rätter med ramslök och ikväll åt vi ett lyckat sådant. Idéen till denna kom ett recept på sparris- och parmesanpaj som jag provade för några år sedan. Jag älskar grillad/stekt sparris och tyckte det var bättre att ha ramslöken i pajen och kunna få sparrisen skrispig vid sidan om.

IMG_6289

De mest underbara små, lila violer
Hela vår gräsmatta är täckt av de mest underbara små, lila violer och det är en lyx och ynnest att kunna gå och och plocka en näve och sedan strö över en sallad. Hittar du inga violer kan du använda dig av krysantemum, penséer eller andra ätbara blommor. Självklart går det att hoppa över dem, men idéen med denna rätt är essensen av vår och violerna ger en vårkänsla som är svår att toppa.

IMG_6270

Vi åt tarten som huvudrätt. Vill man ha något mer proteinrikt till fungerar gravad eller kallrökt lax, räkor, parmaskinka eller löjrom säkert alldeles utomordentligt. Tarten är också trevlig att servera som förrätt, och smakar nästan bäst när den är lite ljummen. Jag tippar på att den räcker till en 8-12 personer som förrätt och till 4 som huvudrätt. Pajdegen kan du göra som du vill, jag gör ganska ofta den på känn, men vill du ha en nyttigare pajdeg har jag lagt ut ett sådant recept för några dagar sedan.

Parmesan- och ramslökstarte

  • 1 sats pajdeg
  • 1,5 dl grädde (just idag blev det Oatly I mat hos oss)
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl riven parmesan (fulparmesan funkar bra! Jag använde Grana)
  • grovhackad ramslök så att det täcker pajbotten (jag glömde att väga/mäta, men 2 stora nävar)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn

Förgrädda pajbotten. Vispa ihop grädde, mjölk och ägg, tillsätt salt och svartpeppar. Bred ut ramslöken på pajbotten, strö över parmesanosten och häll på äggstanningen. Grädda i 200 grader 20-30 minuter tills äggstanningen har stannat. Låt pajen svalna något, den är godast ljummen.

IMG_6282

Grillad sparris

  • 1 knippe sparris
  • 10-15 blad ramslök
  • salt
  • peppar
  • god olivolja

Ansa sparrisen, stek/grilla i lite olivolja tills sparrisen fått fin färg, men har tuggmotstånd kvar. Lägg i ramslöken den sista minuten, den ska bara precis mjukna. Salta och peppra och ringa lite olivolja över.

Violsallad

  • blandade salladsblad tex bladsallad, ruccola och babyspenat.
  • 1 näve violer

Riv de större salladsbladen, strö över violerna.

Till servering

citronklyftor

Servera en bit av pajen tillsammans med ett knippe sparrisar och violsalladen. Pressa citron över sparrisen. En vinaigrette med lite vitlök och senap som blandas med ungefär en tredjedel till hälften gräddfil, yogurt eller creme fraiche passar bra till salladen.

Vintips

Det blir en favorit i repris, nämnligen 22257 Gustave Lorentz.

IMG_6101

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes