Raw grönskålschips

Att grönkål är ruskigt nyttigt kan väl inte ha gått någon förbi. Grönkålen har blivit haussad i USA i hälsokretsar och haussen börjar sprida sig även hit till lilla Sverige. Grönkålen har gått från något som man dekorerar skinkfatet med till en trendig smoothieingrediens. Full av C-vitamin, A-vitamin och lutein är det en av de nyttigare sakerna vi kan stoppa i oss. Den innehåller också kalcium och ett ämne som kallas sulforaphane och som motverkar cancer.

Chips på grönkål är ett fantastiskt alternativ till vanliga potatischips. Jag har tidigare försökt att göra dem på den konventionella sättet i vanlig ugn, men aldrig riktigt lyckats. Jag har nästintill alltid bränt chipsen. Att göra en rawvariant på dem tar förvisso tid, men torkugnen sköter sig själv och du behöver inte oroa dig för att bränna dem och du behåller alla näring i kålen.

Här får nedan får du 2 förslag på grönkålschips, men våga gärna leka med de smaker som du själv gillar!

Photo 2013-11-17 14 22 41

Salta grönkålschips

  • en bunt grönkål
  • olivolja
  • örtsalt

Blanda olivolja och örtsalt. Du behöver relativt lite olja, den ska precis täcka kålen. Plocka grönkålen i små bitar, skölj och torka den noga. Blanda kålen med oljan och massera bladen en stund så att oljan täcker bladen runt om. Lägg ut kålen på plåtar med bara nätet på och torka i torkugn ca 6-8 timmar tills kålen är genomtorr.

Photo 2013-11-10 10 34 12

Grönkålschips med ostsmak

  • en bunt grönkål
  • 1 dl cashewnötter, blötlagda över natten
  • o,5-1 dl vatten
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 0,25-0,5 dl näringsjäst
  • 1-2 msk citronsaft
  • rökt paprikapulver
  • chilipulver (gärna chipotle)
  • salt

Lägg vitlök, nötter och näringsjäst i matberedare och kör med citronsaften och vattnet. Ta i vattnet i omgångar, det ska bli en tjock kräm. Smaka av med rökt paprikapulver, chili, salt och eventuellt lite mer citronsaft. Plcka grönskålen i mindre bitar, skölj och torka noga. Blanda cashewkrämen med kålen så att alla blad blir täckta. Bred ut på torkugnsplåtar med teflexdukar och torka ca 6-8 timmar tills chipsen är genomtorra.

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes