Soppa med fänkål och vita bönor

Fänkål är en alldeles för oanvänd grönsak. De flesta jag känner, förutom de riktigt matintresserade, använder i princip aldrig fänkål. Jag älskar den rå, tunt skivad (eller allra helst hyvlad) med pressad citron och olivolja, men den är också god att ugnsbaka med lite parmesanost och grädde. Fänkålen innehåller mycket c-vitamin och karoten. Som ni kanske märkt blir det mycket soppa i vårt hem under vinterhalvåret, det är helt enkelt skönt värmande när man är en fryslort som jag! Just den här soppan blir godare om den får stå 1 dygn eller så innan den avnjutes.

32x365x2009: fast food ;-)
Attribution-NonCommercial-NoDerivs License by domi-san

Soppa med fänkål och vita bönor

3-4 portioner

  • 1 stor fänkål eller 2 små
  • 1 purjolök
  • 3 dl kokta små vita bönor
  • 8-10 dl grönsaksbuljong
  • rivet skal av 1 citron
  • citronsaft
  • salt och peppar
  • smör

Ansa fänkålen och skär i bitar, spara gärna vipporna till garnityr. Hacka purjolöken och fräs lök och fänkål mjuk i smör. Tillsätt bönorna och grönsaksbuljongen och koka tills fänkålen är mjuk. Mixa soppan halvslät, jag gillar soppan rustikt halvslät. Riv/zesta ner skalet på citronen, smaka av med salt, peppar och citronsaft. Hacka fänkålsvipporna och garnera.

, ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes