Fänkål är en alldeles för oanvänd grönsak. De flesta jag känner, förutom de riktigt matintresserade, använder i princip aldrig fänkål. Jag älskar den rå, tunt skivad (eller allra helst hyvlad) med pressad citron och olivolja, men den är också god att ugnsbaka med lite parmesanost och grädde. Fänkålen innehåller mycket c-vitamin och karoten. Som ni kanske märkt blir det mycket soppa i vårt hem under vinterhalvåret, det är helt enkelt skönt värmande när man är en fryslort som jag! Just den här soppan blir godare om den får stå 1 dygn eller så innan den avnjutes.
by domi-san
Soppa med fänkål och vita bönor
3-4 portioner
- 1 stor fänkål eller 2 små
- 1 purjolök
- 3 dl kokta små vita bönor
- 8-10 dl grönsaksbuljong
- rivet skal av 1 citron
- citronsaft
- salt och peppar
- smör
Ansa fänkålen och skär i bitar, spara gärna vipporna till garnityr. Hacka purjolöken och fräs lök och fänkål mjuk i smör. Tillsätt bönorna och grönsaksbuljongen och koka tills fänkålen är mjuk. Mixa soppan halvslät, jag gillar soppan rustikt halvslät. Riv/zesta ner skalet på citronen, smaka av med salt, peppar och citronsaft. Hacka fänkålsvipporna och garnera.