Auberginesill

Midsommarn är snart här, sillens högtid! Vad äter då en plantbaserad varelse till midsommar? Jo, ”sill” på aubergine! Låter det mystifikt och inte så gott? Prova, du blir förvånad. Vi gjorde denna till jul och även släkten smakade och tyckte om det, trots att de var väldigt skeptiska innan. Basen är en vanlig 1-2-3 lag precis som till vanlig sill och auberginen blir fisken i inläggningen. När auberginen är inlagd kan du också göra en variant på drömsill på auberginen, vilket är min plan för midsommarn. Ikväll har jag lagt in sillen och sedan gör jag såsen till drömsillen dagen innan midsommarafton och vänder i auberginebitarna. Du kan utgå ifrån mitt gamla recept på drömsill, men byta ut rommen mot kaviart. Du kan också använda dig av veganmajonäs och sojayogurt iställer för creme fraiche om du är helt vegan.

Photo 2013-06-18 21 28 00

 

Auberginesill

4 portioner

  • 1 aubergine
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättika
  • 10-15 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • några tunna skivor citron
  • 1 morot
  • 1 liten rödlök
  • purjolök

 

Koka upp vatten, socker, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen svalna. Under tiden skär auberginen i ”sill-lika” bitar och ånga den ca 10 minuter tills den är mjuk.

Photo 2013-06-18 20 32 50

Låt svalna. Skär morot, lök och purjolök i skivor, dela citronskivorna i 4 bitar. Varva sill och grönsaker i en ren burk. Häll på lagen och låt stå kallt ett par dagar innan du äter sillen.

 

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes