Bästa nötmjölken

Nötmjölk är nästintill löjligt enkelt att göra. Det enda du behöver är nötter (eller frön), vatten och om du vill, något att söta med, något att krydda med och lite salt. Du behöver också en hyfsad blender och ostduk eller annat glest tyg. Vill du lyxa till det investerar du i en nötmjölkspåse. Dom kostar runt hundralappen.

Bättre än köpemjölken

Jag var länge tveksam till att göra nöt och frömjölker själv, det kändes krångligt och eftersom jag är den enda som i familjen (än så länge) dricker nöt och frömjölker så tyckte jag det var enklare att köpa det färdiga varianterna. Som ni kanske märkt har det fullkomligt exploderat med färdiga nötmjölker i butikerna, och jag är så glad att utbudet har utökats, men faktum är att dessa mjölkar är oftast upphettade och innehåller också en del tillsatt socker. Så att göra dem själv är ett mer hälsosamt alternativ och också roligt för du kan göra mjölk av i princip vilka nötter eller frön som helst och du kan också krydda din mjölk med de kryddor du tycker om.

Köp ekologiska nötter

Jag delar med mig av mitt basrecept som du sedan kan leka med precis som du vill men jag kan inte nog betona hur viktigt jag tycker att det är att köpa ekologiska nötter. De kostar en slant, men det är värt det, både vad gäller smaken och för miljön och hälsan. Vill du istället prova frön kan jag rekommendera en blandning av sesamfrön och hampafrön.

Lek med kryddorna

Prova att smaksätt din mjölk med de kryddor du gillar. Nöt eller frömjölk smaksatt med kardemumma är ljuvligt! Kanel är också gott och är du äventyrlig provar du pepparkakskryddor eller muskotnöt. Jag sötar så långt det går med dadlar, men du kan välja att söta med honung eller kokossocker om du vill. Och jag gillar en viss sötma eftersom jag oftast använder mjölken till musli och chiapuddingar.

Glöm inte saltet

Det hemliga tricket med nötmjölk är faktiskt saltet, och det behövs lite mer än du tror. Om mjölken smakar blaskigt och tunnt, prova att tillsätta lite mer salt och jag garanterar att mjöken kommer kännas krämig. Men använd ett bra salt, himalaya- eller havssalt är det jag personligen väljer. Min senaste saltpassion är Årstidernas fantastiska Tavira-salt. Helt klart värt pengarna, för det är skillnad på salt och salt!

 

Använd “skrufset”

En sista brasklapp är hållbarheten som enligt min erfarenhet är betydligt kortare än vad som anges i många recept. Hos mig har en nöt eller frömjölk aldrig hållit längre än 2-3 dagar. Frömjölkerna håller sämre. Kasta för guds skull inte nötskrufset som blir kvar. Jag fryser in den och använder till både bakverk eller raw food biffar m.m. Har du torkugn kan du också torka skrufset.

Photo 2013-11-17 15 03 10

 

Katjas nötmjölk

 

  • 1 dl nötter eller frön (jag gillar mandlar bäst, pecannötter är också ljuvliga)
  • 6 dl vatten
  • 2 dadlar
  • ett knivsudd malen vanilj
  • salt, smaka dig fram, men ca 0,5-1 krm

Blötlägg nötterna/fröna över natten. Mixa alla ingredienser ingredienser förutom saltet  i en blender på hög hastighet. Häll mjölken genom en nötmjölkspåse eller ostduk. Kram nötmjölkspåsen försiktigt, försök inte samla allt skrufs i botten (eller i ett hörn) av påsen. Den kan då lätt gå sönder. Istället krama påsen som om du mjölkade en ko. Smaka av med saltet. Häll upp på flaska eller i en burk, förvara i kyl.

, , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes