Vår absoluta favorit bland bönorna är den svarta bönan och den passar otroligt bra ihop med sötpotatis. Dom utgör grunden till den här burgaren med lite sydafrikanska smaker. Den är smaksatt bland annat med jordnötssmör, ingefära och spiskummin och är perfekt att göra en stor laddning av när man ändå håller på. Burgarna är finfina är frysa in och plocka fram dagar när man har bråttom!
Burgare med sötpotatis och jordnötssmör
Ca 10 st
- Ca 700 gr sötpotatis
- 2,5 dl svarta bönor
- 2 msk jordnötssmör
- 3 klyftor vitlök, fint riven
- 1 msk riven ingefära (mer om du vill!)
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk rökt paprika
- ¼ tsk kardemumma
- 1 tsk salt
- ½ tsk cayennepeppar (eller mer om du vill ha det riktigt starkt)
- 1 lök, fint hackad
- ½ grön paprika, fint hackad
- En dryg dl havregryn, ev. mer
- ½ dl valfritt glutenfritt mjöl ev. mer
Baka eller koka sötpotatisen mjuk, låt svalna. I en matberedare mixa snabbt sötpotatisen, HÄLFTEN av bönorna, jordnötssmör, ingefära, vitlök och övriga kryddor tills sötpotatisen är mosat. Flytta över blandningen till en stor bunke och vänd ner ner resten av ingredienserna. Smeten ska vara relativt tjock och du kan behöva ha i mer havregryn och/eller mjöl. Sätt på ugnen 200 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och forma 10 burgare, lägg dem på plåten. Smeten blir mer hanterlig om du jobbar med fuktiga händer. Stek burgarna i c 25 minuter, de ska vara mjuka inuti, men ha en bra “skorpa”. Srirachamajonäs smakar bra till! Smaklig spis!