Jag är väldigt svag för fiskgratäng med frasigt täcke, jag tror att det har någon koppling till mandelfisken som serverades på dagis när jag var liten. Denna gratäng blev en trevlig vardagsrätt som hela familjen gillade. Pistagepesto kan vara svårt att hitta, jag använde Butik Citronodlingens pesto, som bara innehåller pistagenötter, olja, salt och peppar. Butik Citronodlingen är en webbshop med produkter från min favoritö, Sicilien.
Pistagenötter har en ton av anis som passar synnerligen bra till just fisk enligt mig. Fänkål matchar pistagenöten bra, så hackad fänkålstopp hade varit optimalt till gratängen. Tyvärr skärs den härliga toppen för det mesta bort innan fänkålen når butik.
Fiskgratäng med pistagetäcke
4 portioner
- 400 gr sej
- 0,5 dl ströbröd
- 0,75 dl pistagepesto
- 2-3 msk hackad dill
- saften av en halv lime
- salt och peppar
Lägg fisken i en ugnssäker form, salta och peppra. Blanda ihop ströbröd, pesto, dill och limesaft, smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över fisken och grädda i 175 grader, ca 20-25 minuter. Passa så att täcket inte bränns, i så fall täck med folie. Servera med kokt potatis eller ris.