Laxpizza med citron och dillcreme

Efter julen hamstrade jag en del billig kallrökt och gravad lax som jag frös in. Då laxen är rätt fet och jag har en tendens att glömma bort saker jag stoppar in i kylen bestämde jag mig för att inte låta laxen bli liggande för länge. För ett par veckor sedan hittade jag ett recept på laxpizzor där botten gräddas utan någon topping på utan den läggs på botten när den svalnat lite. Pizzorna skiljer sig också från de konventionella då de inte innehåller vara sig tomat eller ost. Jag bakade ut bottnarna till halvstora, men kan också tänka mig att dessa passar utmärkt som små drinktilltugg, antingen i slicar eller utkavlade i mindre rundlar.

Laxpizza med citron och dillcreme

6 halvstora

 • 25 gr jäst
 • 2 dl ljummet vatten
 • 2 tsk olivolja
 • 1 tsk honung
 • 1 tsk salt
 • 4,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, rör ut den i vattnet, tillsätt salt, honung och olivolja samt 4 dl av mjölet. Arbeta degen i ca 5 minuter oh tag sedan upp den på bakbordet och knåda den 2-3 minuter. Lägg tillbaka degen och låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk. ag upp degen och dela den i 6 delar, forma till runda bullar och tryck ut degen med handen. Låt jäsa på mjälat bakbord under plastfolie ytterligare 15-20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen till tunna pizzor och grädda i 5-7 minuter. Låt svalna under bakduk.

Citron och dillcreme

 • 0,5 dl finhackad schalottenlök
 • 1 tsk pressad citron
 • 2 dl creme fraiche
 • 2 msk hackad dill
 • salt och svartpeppar

Blanda ihop ingredienserna till cremen.

Topping

 • 1 liten rödlök
 • ca 200 gr kallrökt lax

Bred på cremen på de ljumma bottnarna, toppa med rödlök och lax. Servera

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes