Hemma hos mina föräldrar har vi alltid ätit lax istället för lamm till påsk. Det här är ett gammal trotjänare som jag ärvt av min mamma. Originalreceptet har nog för länge sedan kommit bort, men kokboken den kommer ur innehåller äldre recept med rätt lantlig karaktär. Vad boken heter minns jag inte, men jag vet att än så länge finns det ingen som inte älskat den här laxen och receptet har jag gett bort till i princip alla mina vänner och bekanta. Det är en gammal, hederlig och rejäl bjudrätt, som är enkel att göra för många. Så håll till godo och dela gärna med er av mormors lax till era nära och kära.
En liten disclaimer vad gäller såsen, den är inte så tjock i verkligheten, bilden är fotograferad när såsen är kall.
Mormors lax
4 port
- 800 gr laxfilé
- ströbröd
Marinad
- 0,5 dl neutral olja (jag använder raps)
- rivet skal av en citron (ekologisk, annars tvätta noga)
- saften av 0,5-1 citron
- en gul lök finhackad
- 0,5 dl finhackad dill
- 0,5 dl finhackad gräslök
- salt och citronpeppar (leta gärna efter en utan glutamat!)
Sås
- 1 burk creme fraiche
- 1 dl vitt vin (alt fiskbuljong)
- salt
- citronpeppar
- 0,5 dl gräslök
Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnssäker form eller ugnsplåt . Ha gärna bakplåtspapper på plåten så är det lättare att diska sen. Blanda ihop marinaden, och skeda den över fisken. Låt marinera i minst 4 timmar, gärna över natten i kyl med plast över. Sätt ugnen på 200 grader och strö över någon matsked ströbröd över marinaden. Stek laxen i ca 20 minuter, eventuellt lite kortare om den inte är så tjock.
Koka ihop creme fraichen och vinet någon minut, smaka av med salt och citronpeppar. Ha i gräslöken och ta av såsen från plattan. Servera laxen med sås och kokt pressad potatis.