Raw ”istället för ostkaka”

Jag har de senaste dagarna varit sugen på ostkaka, men eftersom det innehåller både mjölk och ägg som jag i möjligaste mån undviker har jag fört en inre debatt med mig själv om huruvida jag ska ge efter eller inte. Nöden kan tvinga fram kreativa lösningar, ibland med oväntat gott resultat. Jag improviserade en raw ostkaka. Konsistensen och färgen får ge vika i denna raw variant, men den smakar mandel och tillfredställde i alla fall mitt begär efter ostkaka. Tyvärr hade jag ingen bittermandel hemma. Vill du ha en starkare mandelsmak riv ner lite bittermandel i ostkakan, jag skulle gissa att det räcker med någonstans mellan en fjärdedels och en halv bittermandel. Jag serverade den men tinade frysta körsbär med lite kokossocker. Kokossocker är inte raw food, så vill du vara helt raw använd agave eller lönnsirap istället. Använd de bär och/eller frukt du tycker om, eller servera helt enkelt med sylt om du hellre vill det.

Photo 2013-04-02 18 18 09

Raw ”istället för ostkaka”

2 portioner

  • 1 dl mandelmjölk
  • ca 3 msk chiafrön
  • ca 3 msk mandelmjöl
  • 10 st grovt hackade mandel
  • ca 0,5 msk agave (känn efter hur sött du vill ha)
  • en knivsudd mald vanilj
  • ev. riven/malen bittermandel (smaka dig fram)

Blanda alla ingredienser i en skål eller i en liten form. Du kan behöva justera mängden chiafrön och mandelmjöl, men det tar ett tag innan chiafröet har sugit upp vätskan. Konsistensen skall vara som en relativt hård pudding, den ska gå att skära i bitar. Låt stå kallt ca 10-15 minuter och servera med valfria bär och/eller frukt.

 

 

 

, , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes