Raw marinerad portabella med avocadopesto

Photo 2014-02-19 15 35 54För några veckor sedan skar vår blender ihop. Eftersom den hade 5 års motorgaranti och då plånboken är lite tunn efter julen så kändes det självklara valet att ta ut en ny på garantin. Samtidigt fanns en längtan efter en bättre blender som klarar av att göra nötsmör, tyngre röror etc, men pengarna till en Vitamix fanns bara inte. Så det blev en kompromiss, en Omniblend. Nu när jag har den här hemma och fått klämma och känna på den så kan jag säga att det definitivt inte är en kompromiss. Jag är kär! Den är snabb, effektiv och mixar slätare än jag vågat drömma om!

Middagsknyt, köksattiraljer och superfoods med Rawfoodmiddagar

Omniblenden beställde jag från Rawfoodmiddagar som säljer alla köksattiraljer och superfoods du kan önska dig i ett raw food kök. Dessutom har Rawfoodmiddagar med regelbundna intervall samköp av deras sortiment vilket gör att deras humana priser blir ändå mer humana. Catherine Hirota och Mikael Boström som står bakom Rawfoodmiddagar samordnar också middagsknyt, ett härligt initiativ för att sammanföra personer som är nyfikna på raw food. Vem som helst kan anmäla sig som värd för ett knyt och vem som helst är välkommen att delta!

Stora hälsoresan

Som om detta är inte är nog samarbetar Rawfoodmiddagar också med Hippocrates Health Institute i Florida som är ett av de mest välrenommerade hälsoinstituten i USA. De anordnar flera resor varje år till Hippocrates Health Insitute. Institutet erbjuder hälsoutbildning, undersökningar, rådgivning, behandlingar, besök hos psykoterapeut, ekologisk raw- och living food, juicer, vetegrässhots, träningspass – allt ifrån lugnare yoga, meditation, thai chi till gym, simning, gruppklasser mm. Den 24/2 kl. 18-20 är det informationsträff om resorna på Ecobaren på Centralbadet. Nästa resa går av stapeln 30/3-19/4.

Bästa raw foodrätten

Förutom min dagliga smoothies har jag hunnit göra avocadopeston till denna rätt med min Omniblender. Ska ni bara testa en raw food rätt någonsin så tror jag att det här rätten ni ska prova, för den blev en tiopoängare. Jag är mer än nöjd med detta recept, enkelt att göra och så makalöst gott! Vi serverade en tomat och ruccolasallad, citronmarinerad fänkål och grillas sparris till. Vill du ha allt raw går det bra att äta sparrisen rå, men jag skulle då hyvla den tunt.

Photo 2014-02-17 17 42 25

Marinerad portabella

  • 4 st portabellasvampar
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk liquid aminos eller tamari
  • 1 krm liquid smoke
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad dragon
  • svartpeppar
  • cayennepeppar
  • citronsaft

Avocadopesto

  • 1 kruka basilika
  • 1 näve bladpersilja (samma mängd som basilikan)
  • 1 näve ruccola (samma mängs som basilikan)
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • saften av 1 citron, ev mer
  • 3 msk näringsjäst
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 1 avocado
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 msk chiafrön
  • salt+svartpeppar

Blanda ihop marinaden till svampen. Smaka av med citron, svart- och cayennepeppar. Ansa svampen och skär av foten på svampen. Marinera svampen minst 2 timmar, gärna mer. Lägg sedan svampen på teflexduk och torka på 42 grader i torkugn 3-4 timmar (jag hade begränsat med tid och körde på något högre temperatur första timmen).

Lägg basilika, persilja och ruccola i blendern tillsammans med vitlöksklyftan, oljan och den pressade citronen. Kör alltsammans på pulsfunktionen några gånger, så att örterna blir mixade. Tillsätt sedan avocadon, sesamfröna, näringsjästen och mixa till en härligt grön gegga. Häll över i en skål och vänd ner chiafröna och smaka av med lönnsirap, citron, salt och svartpeppar.

Lägg svampen på serveringsfat och lägg en stor klick av avocadopeston i svampen. Servera genast.

, , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes