Här kommer ännu ett recept från Janne på Blue Planet. Många som övergår till en växtbaserad kost tycker att det svåraste att ge upp är ost. Men det finns alternativ! Oftast görs växtbaserade ostar på nötter, osten här är gjord på cashewnötter och passar utmärkt till kikärtsbrödet jag la ut föra veckan.
Raw, rökig och pepprig ost
- 5 dl cashwenötter, blötlagda 30 minuter
- 0,5-1 dl pressad lime
- 6 vitlöksklyftor
- 1 tsk krossade pepparkorn
- 1 tsk salt
- ett par droppar Liquid smoke (överhoppningsbart)
- vatten
Mixa alla ingredienser förutom pepparn i en mixer (helst en med hög hastighet som Vitamix). Tillsätt bara tillräckligt md vatten så att osten får en krämig och slät konsistens. Forma osten till en rulle. Bred ut pepparkornen på plastfolie och lägg osten på folien och rulla osten i pepparkornen. Svep plasten runt osten och kyl 2 timmar innan servering. Håller ca 4 dagar i kylen.