Det har blivit många bloggposter om raw food på sistone och man skulle nästan kunna tro att vi bara äter raw, men så är icke fallet. Jag lagar fortfarande en hel del vanlig mat. Den här woken fick jag inspiration till efter att ha sett ett recept på en raw sataysås. Sataysås är något jag är extremt svag för, allt med jordnötssmak får igång mig, dock är inte jordnötsmör det mest optimala av nötsmören och äter man raw är vanligt jordnötssmör of limits eftersom jordnötterna är rostade innan de mals till smör. Så i detta recept använder jag mandelsmör, nyttigare och lika god smak.
Woken är snabb att göra och du kan variera både grönsaksinnehåll och vilken sorts nudlar du använder. Jag använde bovete- och sötpotatisnudlar, vilka kan vara svåra att hitta, men fullkornsnudlar eller sobanudlar fungerar också bra. Nudlarna jag använde kom med en leverans från Årstiderna, men jag har för mig att jag sett dessa på Goodstore också.
Såsen kan användas till att dippa råa grönsaker om man vill hålla det raw. Jag hade inte en tanke på att blogga om receptet, men det blev så gott att jag kände mig tvungen att göra det. Så måtten är uppskattningar, använd dina sinnen och smaka av såsen!
Sataywok
2 stora eller 4 små portioner
- 1 paket nudlar (250 gr)
- 1 stor pak choi
- 1 röd paprika
- 1 purjolök
- 1 liten squash
- riven ingefära efter smak
- riven färsk gurkmeja efter smak (går bra med torkad också)
- currypulver efter smak
- 1 klyfta vitlök (jag rev den när jag ändå rev ingefära och gurkmeja)
- salt
- kokosolja att steka i
Såsen
- 2 msk mandelsmör
- 1-2 msk tamari
- ca 0,75 dl vatten
- färsk chili efter smak
- ca 1 msk kokossocker
- pressad citron
Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet och spola dem med lite kallt vatten. Strimla purjon, paprikan och pak choien. Dela upp pak choien så att du steker den vita stjälken först. Skär squashen i bitar. Hetta upp kokosolja i en stor stekpanna eller wok och stek alla grönsaker förutom de gröna bladen på pak choien. Vispa under tiden ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av och balansera med citron, kokossocker och tamari. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja och curry samt pak choibladen och fräs några minuter. Tillsätt till sist nudlarna och häll på såsen, låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt.