Scones med nyttigheter

Jag älskar scones, verkligen älskar scones! Till mitt stora förtret är dom inte det nyttigaste valet att stoppa i sig. I helgen slog den stora sconeslängtan in, och den släppte inte sitt grepp om mig så ikväll var jag och dottern tvungna att baka scones till kvällsteet.  Så här är mitt försök att göra dem lite nyttigare.

Just nu åker det ner chiafrön i mycket av det som äts här hemma, de är fulla av nyttiga omega 3 fetter. Linfrömjölet ger också ett bra tillskott av omega 3. Om du inte hittar linfrömjöl i din butik kan du göra ditt egna i en elektronisk kaffekvarn. Kikärtsmjölet ger lite extra proteiner. Sconesen har en relativt tydlig smak av både kikärtsmjölet och bovetet.  Är du känslig för det, uteslut helt enkelt dem eller dra ner på dem.

Nyttigare scones

Scones med nyttigheter

8 bitar

  • 0,25 dl chiafrön
  • 0,25 dl psylliumfrö
  • 0,5 dl linfrömjöl
  • 0,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl kikärtsmjöl
  • 2 dl siktad dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 gr smör
  • 1-1,5 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke , tillsätt smöret i små kuber och nyp ihop smöret och de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en ganska geggig det. Vält ut degen på en plåt med bakplåtspapper och dela den i 2 bitar. Forma 2 runda kakor, dela varje kaka i 4 delar och nagga dem. Grädda ca 10 minuter i 200 grader. Servera dem varma med smör, marmelad och ost.

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes