Detta recept som jag modifierat hittade jag i Den stora vegetariska kokboken. Riset har snabbt blivit en favorit hemma hos oss och grillad haloumi eller någon smaksatt tofu passar bra till. Riset kan också ätas som ensamrätt om man tillsätter lite nötter, exempelvis valnötter, till riset. Vill du inte äta helt vegetariskt funkar både kött och fisk till! Ursprungsreceptet har ganska generösa mängder smör så jag har helt enkelt dragit ner på smöret. Vill du kan du också tillsätta färsk spenat eller mangold till riset. Vata-churna är en ayur vedisk kryddblandning. Jag använder bara ytterst lite av den så den är fullt överhoppningsbar.Spenatris med grillad haloumi4 portioner
- 30 gr smör (eventuellt behövs mer)
- 2,5 dl långkornigt ris (vi använder basmati)
- 4 dl grönsaksbuljong (eventuellt lite mer beroende på rissort)
- salt och nymalen svartpeppar
- 2 msk olivolja
- 2 stora gula lökar, hackade
- 250gr fryst hackad spenat, tinad
- färsk spenat eller mangold (70 gr), kan uteslutas
- vata-churna (kan uteslutas)
- 1 förpackning haloumi
Värm smöret i en stor tjockbottnad kastrull, lägg i riset och rör på svag värme tills riset fått lite färg, ca 10 minuter. Tillsät buljongen och låt koka på svag värme under lock ca 20 minuter.Värm oljan i en stekpanna. Lägg ner löken och stek på medelstark värme ca 10-15 minuter. Tillsätt spenaten och stek ytterligare 5-10 minuter. Låt den färska spenaten elelr mangolden fräsa med de sista minuterna. Salta och peppra och tillsätt ev vata-schurna. Blanda spenaten med riset.Skär haloumin i skivor. Stek eller grilla den i lite olja tills den fått fin färg. Servera med riset.