När dottern fyllde 2 bjöd jag på en smörgåstårta med medelhavssmak. Vi var 10 vuxna, och jag hade tårta kvar så det räckte för hela veckan så jag gissar att den är lagom för ca 20 personer. Smörgåstårta känns egentligen rätt 80-tal, men den här mer upphottade versionen kändes faktiskt rätt fräsch. Och har man mycket folk som kommer olika tider är det en praktiskt bjudrätt, perfekt för kommande konfirmations- och studentmottagningar. Jag använder sällan landgångsbröd för jag gillar lite grövre brödsorter i smörgåstårta och det går utmärkt att använda sig av vanlig formfranska. Tårtan går lätt att göra vegetarisk, utöka mängden grönsaker bara. Finns det både veggisar och köttätare bland gästerna går det bra att servera skinkan vid sidan om.
Kronärtskockspeston kan användas till crostini och pastarätter också, den är ljuvlig även utan creme fraiche.
Tårta med medelhavssmak
20 personer
- 48 skivor lite grövre formbröd
Fyllning 1
- 600 gr fetaost
- 3 burkar kesella
- 3 dl ajvar (jag använde den milda)
Fyllning 2
- 1 burk kronärtskockshjärtan
- 100 gr skalade pistagenötter
- 1/3 påse ruccola
- 1/2 kruka basilika
- 2-3 klyftor pressad vitlök
- 1 msk pressad citron, kanske mer
- 3 msk olja
- salt och peppar
- 1 burk creme fraiche
Gegga att ha runt om
- 1,5 burk creme fraiche
- 1,5 ask naturell färskost (300 gr)
- 10-15 soltorkade tomater i olja
- 2 klyftor vitlök
Till garnering
- 2 squash
- 2 aubergine
- 2 paprikor (röda eller gula)
- 1 tråg, 250 gr körsbärstomater
- 2 mozzarellaostar
- ca 300 gr parmaskinka eller westfalisk skinka
- oliver
- coctailkapris
- basilika
- ett tråg ruccola eller blandade salladsskott
- balsamicocreme
- peppar
- olivolja
Börja med fyllningarna. Mixa kesella, ajvar och fetaost till den första fyllningen. Kör alla ingredienserna, förutom creme fraichen till den andra fyllningen i matberedare till en pestoliknande röra. Blanda i creme fraichen.
Kantskär brödskivorna och lägg 12 av dem på ett fat/en skärbräda/en bricka och bred på hälften av fyllning 1. Lägg på ytterligare 12 skivor bröd och bred på fyllning 2. Fortsätt sedan med 12 skivor och det sista av fyllning 1. Avsluta med de sista 12 brödskivorna. Låt tårtan stå kallt i minst 1 dygn. Plasta den väl!
Skär squash och aubergine på längden i tunna skivor. Är squashen tunn går den att skära med osthyvel. Salta skivorna lätt och låt stå en stund för att dra ut vatten. Grilla sedan squash och aubergine på hög värme, gärna i grillpanna i olivolja.
Skär paprikan i 1-2cm breda skivor, grilla i ugn på grillvärme med skinnsidan upp tills paprikan får lite färg. Lägg skivorna i en platspåse medan de är varma, låt svalna och dra sedan av skinnet.
Mixa ingredienserna till geggan som skall vara runt om. Se till att de soltorkade tomaterna är ordentligt mixade. Bred geggan runt om tårtan. Täck kanterna med ruccola eller salladsmix. Riv mozzarellan i bitar och halvera körsbärstomaterna. Garbera tårtan med rullar/rosor med grillad squash och aubergine och skinka, mozzarellabitar, tomater, oliver och coctailkapris. Det ska vara mycket fyllning och tårtan ska ha ett rustikt utseende. Garnera till sist med lite färsk basilika och några drag med pepparkvarnen. Ringla över lite balsamicokräm över tårtan precis innan servering .