Matjessillen hör ju midsommaren till, men jag är faktiskt inte så förtjust i den utan föredrar vanliga inlagda sorter. Maken älskar inlagd sill och jag är nog lite svag för mer geggiga, krämiga sorter. I år provar jag en variant av den inlagda sillen med färska örter, citron och ingefära. Jag har också gjort drömsill, en av mina absoluta favoriter. De är ännu bara preliminärt avsmakade, men verkar lovande båda två.
Inlagd sill med örter, citron och ingefära
- 2 burkar inläggningssill
- 1 rödlök, skivad
- en halv purjolök, skivad
- en kvarts ekologisk citron i tunna skivor
- 1-2 skivor ingefära
- 1 skivad morot
- 1-2 dl blandade hackade örtkryddor (jag tog citrontimjan, persilja och dill)
Lag
- 1 dl ättikssprit (12%)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 2 lagerblad
- ca 20 st kryddpepparkorn (jag räknar aldrig)
- 10 svartpepparkorn
Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna. Skölj sillfiléerna. Varva sill, lök, hackade kryddor, citron, morot och ingefäran i en burk och häll över lagen. Låt stå i kyl minst 1 dygn, gärna mer.
Drömsill
- Hälften av den inlagda sillen ovan eller 1 förpackning 5-minuterssill
Sås
- 1 burk creme fraiche
- 2 msk chilisås
- 0,5 msk flytande honung
- 2 msk ishavsrom
- 2 msk hackad dill
- 2 msk hackad gräslök
- 0,5 liten röd lök, hackad
Blanda ihop ingredienserna till såsen. Skär sillen i lagom bitar och blanda med såsen. Låt stå kallt ett par timmar, gärna mer.