Det här blir mitt bidrag till fikabordet under påsken; en raw variant på en paj med frangipanefyllning. Den här går att förbereda, pajskalet kan förvaras i frysen och frangipanen i kylen tills det är dags att montera ihop pajen. Paj med fyllning håller bra i frysen, tänk bara på att tina den ca 30 minuter innan servering. Du kan använda de bär du tycker om eller varför inte persikor eller nektariner om dessa är i säsong. Receptet räcker till en normalstor paj, på bilden har jag dock gjort en portionspaj.
Raw paj med frangipanekräm
Botten
- 2,25 dl valnötter
- 12 dadlar
Frangipanekräm
- 1 dl casahewnötter, blötlagda
- 2,5 dl mandel, blötlagda
- ca 1 dl valfri nötmjök
- 4 dadlar
- 1-2 msk lönnsirap
- en nypa malen vanilj
- 0,5 tsk kardemumma
Att dekorera med
- 2-3 dl hallon
- ev. lönnsirap
Mixa valnötter och dadlar i matberedare till en grov deg. Nyp ihop lite av degen mellan fingrarna, om den håller ihop är den klar. Tryck ut degen i en pajform. Ställ formen i frysen medan du mixar ihop fyllningen.
Mixa ingredienserna till fyllningen i en blender till en slät kräm. Fyll pajskalet med krämen och garnera med bären/frukten. Ringla eventuellt över lite lönnsirap om bären är väldigt syrliga.