Ricotta Salata

Mitt lokala ICA har börjat ta in ricotta salata, vilket gör mig väldigt lycklig. Ricotta salata är en saltad ricotta som skiljer sig rätt markant från den färska mjuka ricottan. Den är hård och relativt torr, påminner lite grann om fetaosten, men är både mindre salt, mer gräddig i smaken och torrare i konsistensen. Ricotta salatan är typisk för Sicilien. Traditionellt görs den på getmjölk, men det är rätt vanligt förekommande att de varianter som säljs här är gjorda på komjölk.

IMG_1128

Trots att jag älskar Italien och spenderat de flesta av mina utomlandsresor på Sicilien och Sardinien har jag lyckats med konststycket att missa ricotta salatan vid mina besök där, förutom som en av huvudingredienserna i Pasta Norma. Pasta Normapasta är en typisk siciliensk pastarätt bestående av aubergine, tomatsås, basilika och ricotta salata.

Jag gjorde en reguljär grekisk sallad, men använde ricotta salatan istället. Och jag är frälst och kär, ricotta salatan har en speciell smak, det smakar helt enkelt Italien, bättre kan jag inte beskriva det. Antagligen är det betesmarkerna som ger den där unika smaken, och tyvärr, det går inte beskriva, har du varit i Italien och ätit kött och ost där så vet du antagligen vad jag pratar om.

Jag har halva osten kvar och ska försöka mig på att göra grillade fyllda turkista sivripaprikor i dagarna. Återkommer med hur det blev! Jag hittade också bra tips på nätet på användningsområden för ricotta salatan.

, , ,

9 Responses to Ricotta Salata

 1. Anna B 24 juli, 2009 at 5:04 e m #

  Den skulle vara rolig att prova, tror inte vi har den i vårt packade sortiment. Vilket märke?

 2. Katja 26 juli, 2009 at 3:15 e m #

  Anna, jag har inte förpackningen kvar tyvärr, ska försöka komma ihåg att kika nästa gång jag är i affären.

 3. Anna B 28 juli, 2009 at 11:41 f m #

  Tack, det vore kul att veta om den finns hos ngn av våra leverantörer!

 4. Susanna/Mioora 12 augusti, 2009 at 9:11 f m #

  Jag fyllde paprikahalvor, med en mix av keso, fetaost och ett ägg, och bakade i 40 min i ugnen igår. Den här ricottan skulle nog ha passat lika bra. Maken var nykär efter en lunchlåda med en sån paprika.
  🙂

 5. Katja 12 augusti, 2009 at 9:47 f m #

  Susanna, ricotta salatan har inte riktigt samma smältegenskaper som fetaosten, den är betydligt torrare.
  http://www.katjasmat.se/2008/07/08/farskostfyllda-paprikor-med-linssallad/

  *tihi* jag vet, de är jättegoda!

 6. Katja 12 augusti, 2009 at 3:50 e m #

  Anna B, det är Matrics sortiment.

 7. Anna B 13 augusti, 2009 at 1:02 e m #

  Tack (här oxå)!

 8. tommy 30 augusti, 2009 at 9:46 e m #

  den är lätt att göra själv. 3 liter standardmjölk
  2 tsk salt
  1/2 dl vitvinsvinäger

  Värm mjölk och salt i en rostfri kastrull. Tillsätt vinägern när mjölken kokar. Fortsätt sjuda tills mjölken skurit sig. Sila massan genom en vitt lakansduk som du knyter . Krama ur all vätska och låt osten kallna man får stryka med handen flera gånger så det fortsätter rinna. Sätt fast den på en träslev eller någon form av pinne låt pinnen ligga över en bunke 12-24 timmar i kylen så den droppar av ordentligt. Man kan även använda citron och mera salt i fall man vill ha den mera salt i smaken håller också längre då. Den går bra att frysa.
  man kan trycka ut hela bollen på ett bakplåtspapper efter 12 timmar (ca en cm tjockt lager)och ställa en bordsfläkt som gör att den torkar snabbare och blir torrare och hårdare. Gott på smörgås. Man kan blanda i persilja,gräslök,paprika,…… innan man droppar av den också

 9. Katja 31 augusti, 2009 at 2:58 e m #

  Tommy, är inte detta recept på vanlig ricotta? Eller blir det ricotta salata? Receptet påminner om när jag gör panir och den färska ricottan liknar ju paniren något.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes