Selmas bulgursallad

På en av de arbetsplatser jag varit på jobbade Selma. Selma kommer från Turkiet och är en av de mest underbara människor jag någonsin mött, hon var bara solsken, alltid. Och så brukade hon göra en bulgursallad som inte går av för hackor. Något exakt recept har jag aldrig fått, men den är mycket vanligt förekommande hos oss då vi är väldigt svaga för all mat från mellanöstern.

Förutom Selmas sallad är kronärtskocka en av mina favoriter av alla mezerätter. I Libanon kokar man skockan och serverar den med en rejält citronig dressing. Jag vet att de flesta tycker att bottnen är delikatessen, men jag gillar nog bladen bäst.

Morotssalladen var ett experiment. Morötter och ingefära är en superkombo och i Turkiet gör man en tzatzikiliknande röra med frästa rivna morötter. Jag la till ingefäran i röran och resultatet blev helt klart godkänt.

Selmas bulgursallad

4 rejäla portioner eller 8 bufféportioner

  • 4 dl bulgur
  • 2,25 dl tomatpuré
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 1 gul lök
  • saften av 1 pressad citron
  • olivolja
  • salt
  • 2 krm kryddpeppar eller libanesisk 7 kryddor
  • chiliflakes eller starkt paprikapulver efter smak

Lägg bulguren i en rymlig skål. Häll över kokande vatten så det täcker och låt dra en stund. Hacka under tiden löken och persiljan. Blanda ner tomatpuren i bulguren, arbeta in den väl så att bulguren blir djupröd. Tillsätt kryddor, persilja och lök. Ringla över lite olivolja och ha i den pressade citronen.

Kronärtskocka med citrondressing

  • 1 kronärtskocka
  • saften från 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • starkt paprikapulver
  • salt

Bryt av stjälken på skockan och koka den i rikligt med saltat vatten. Skockan har en tendens att flyta upp,  så det kan vara bra att lägga en tallrik eller liknande som tyngd på skockan så att den blir genomkokt.  Det tar ca 45 minuter tills skockan är mjuk. Häll av vattnet och låt skockan rinna av ordentligt.

Blanda ihop olja, citronsaft, vitlök och paprikapulver, smaka av med salt. Lägg skockan i en skål och ringla över dressingen medan skockan är varm.  Sära lite på bladen så att dressingen kommer åt överallt.

Morotsdip med ingefära

  • 2 morötter grovt rivna
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 cm riven ingefära, mer om du vill
  • smör att steka i
  • ett par rejäla matskedar  turkisk yogurt
  • olivolja

Stek morötterna med vitlöken och ingefäran. Låt svalna något och blanda i yogurten. Ringla över lite olivolja innan servering.

, , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes