Glutenfria quesadillas med bönor

Tex mex mat i olika former är en av de saker som faktiskt hela familjen tycker om.Får dottern välja är det tacos som gäller. Får vi vuxna välja så blir det ofta quesadillas som serveras med salsa, quacamole och en stor hög med sallad. Det är förvånansvärt dyrt ch svårt att hitta glutenfria tortillabröd i affären varför jag blev väldigt glad att upptäcka att det finns ett busenkelt recept på tortillas i boken Nytt bröd (som blivit lite av en husbibel hos oss). Jag har fått många förfrågningar om att skriva en post med mitt quesadillas recept, så här kommer det!

Foto 2014-08-05 19 17 04

Tortillas (från boken Nytt bröd)

  • ca 10 bröd
  • 400 gr kallt vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 gr rismjöl (gärna rårismjöl)
  • 150 gr majsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 30 gr fiberhusk

Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Den är relativt lös först så få inte panik! Låt degen svälla 15 minuter.

Dela degen i 10 bitar och kavla dem tunt. Strö ut majsmjöl på bakbordet och på tortillan så det inte fastnar.

Stek bröden på hög värme i en torr panna på båda sidor ett par minuter tills de fått färg och känns lätta. Lägg dem ovanpå varandra med en handduk över så att de inte torkar.

 

Quesadillas

5 st (räcker till 4-6 personer)

  • en sats glutenfria tortillas
  • 2 burkar vita eller svarta bönor (vår favorit är de svarta)
  • 0,5-1 klyfta pressad vitlök
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk spiskummin
  • några droppar tabasco (den gröna är godast tycker jag)
  • salt, peppar, citronsaft att smaka av med
  • vatten att spä med
  • 1 paprika
  • 1 liten gul lök
  • 5 nävar bladspenat
  • några tsk sambal oelek
  • ca 5 dl riven ost (du kan vara precis så generös som du vill med osten)

Mixa bönorna i matberedare med paprikapulver, spiskummin och vitlök. Välj själv hur grovt du vill ha bönmoset, späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt, peppar, citronsaft och tabasco. Jag gillar moset relativt milt.

Hacka paprika och lök.

Bred tortillabröden tunt med sambal oelek. Strö lite ost på hälften av bröden och bred sedan bönmos på bröden. Strö över paprika och lök, lägg på en näve spenat på varje bröd och strö över mer riven ost. Lägg på ett bröd som lock.

Du kan antingen steka bröden i en torr panna på båda sidorna tills osten smälter eller tillaga dem i ugn, ca 250 grader, tills osten smält. Jag föredrar ugnen med de hembakta tortillasen som redan har rätt bra med färg efter att man gräddat dem.

Servera nygjorda med salsa, guacamole och en stor grönsallad.

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes