Såhär i regnet är det gott med soppa. Jag är en stor älskare av soppa och på vinterhalvåret äter vi soppa en gång i veckan. Jag har massor av ekologisk squash och mangold hemma som blev basen till den här soppan som blev så matig att den mer liknar en gryta. Vata-churna som jag använder i receptet är en ayur vedisk kryddblandning som innehåller bockhornsklöver, gurkmeja, råsocker, asafoetida (hing), ingefära och spiskummin. Den finns att köpa på välsorterade hälsokostaffärer eller på Veda Lila i Stockholm. Annars kan man blanda sin egna Vata- churna. Feta ost är en oslagbar sopp-topping, den funkar till nästan vilken soppa som helst!
Grytig soppa med squash, mangold och röda linser
4 port
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- 2 normalstora potatisar, tärnade
- 1 morot, grovriven
- 1 liten bit kålrot, grovriven
- 1 normalstor squash, grovriven
- 4 stora blad mangold, hackade
- 0,5 dl röda linser
- smör
- en burk hela tomater
- 6-8 dl vatten
- grönsaksbuljong (tärning eller pulver)
- 3 msk grädde
- vata-schurna efter smak
- svartpeppar+ salt
- 1 lagerblad
- en bit fetaost till servering
Fräs alla grönsaker i smör så att de mjuknar, vänta med mangolden och fräs den enbart några minuter i slutet. Häll på tomater, vatten, röda linser, lagerblad, vata-churna och grönsaksbuljong. Koka tills potatisen och linserna är mjuka. Smaka av med peppar, grädden och eventuellt salt. Servera med smulad fetaost på toppen.