Grytig soppa med squash, mangold och röda linser

Såhär i regnet är det gott med soppa. Jag är en stor älskare av soppa och på vinterhalvåret äter vi soppa en gång i veckan. Jag har massor av ekologisk squash och mangold hemma som blev basen till den här soppan som blev så matig att den mer liknar en gryta. Vata-churna som jag använder i receptet är en ayur vedisk kryddblandning som innehåller bockhornsklöver, gurkmeja, råsocker, asafoetida (hing), ingefära och spiskummin. Den finns att köpa på välsorterade hälsokostaffärer eller på Veda Lila i Stockholm. Annars kan man blanda sin egna Vata- churna. Feta ost är en oslagbar sopp-topping, den funkar till nästan vilken soppa som helst!

Tomat och linssopa med mangold

Grytig soppa med squash, mangold och röda linser

4 port

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 2 normalstora potatisar, tärnade
  • 1 morot, grovriven
  • 1 liten bit kålrot, grovriven
  • 1 normalstor squash, grovriven
  • 4 stora blad mangold, hackade
  • 0,5 dl röda linser
  • smör
  • en burk hela tomater
  • 6-8 dl vatten
  • grönsaksbuljong (tärning eller pulver)
  • 3 msk grädde
  • vata-schurna efter smak
  • svartpeppar+ salt
  • 1 lagerblad
  • en bit fetaost till servering

Fräs alla grönsaker i smör så att de mjuknar, vänta med mangolden och fräs den enbart några minuter i slutet. Häll på tomater, vatten, röda linser, lagerblad, vata-churna och grönsaksbuljong. Koka tills potatisen och linserna är mjuka. Smaka av med peppar, grädden och eventuellt salt. Servera med smulad fetaost på toppen.

, , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes