Grytig soppa med squash, mangold och röda linser

Såhär i regnet är det gott med soppa. Jag är en stor älskare av soppa och på vinterhalvåret äter vi soppa en gång i veckan. Jag har massor av ekologisk squash och mangold hemma som blev basen till den här soppan som blev så matig att den mer liknar en gryta. Vata-churna som jag använder i receptet är en ayur vedisk kryddblandning som innehåller bockhornsklöver, gurkmeja, råsocker, asafoetida (hing), ingefära och spiskummin. Den finns att köpa på välsorterade hälsokostaffärer eller på Veda Lila i Stockholm. Annars kan man blanda sin egna Vata- churna. Feta ost är en oslagbar sopp-topping, den funkar till nästan vilken soppa som helst!

Tomat och linssopa med mangold

Grytig soppa med squash, mangold och röda linser

4 port

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 2 normalstora potatisar, tärnade
  • 1 morot, grovriven
  • 1 liten bit kålrot, grovriven
  • 1 normalstor squash, grovriven
  • 4 stora blad mangold, hackade
  • 0,5 dl röda linser
  • smör
  • en burk hela tomater
  • 6-8 dl vatten
  • grönsaksbuljong (tärning eller pulver)
  • 3 msk grädde
  • vata-schurna efter smak
  • svartpeppar+ salt
  • 1 lagerblad
  • en bit fetaost till servering

Fräs alla grönsaker i smör så att de mjuknar, vänta med mangolden och fräs den enbart några minuter i slutet. Häll på tomater, vatten, röda linser, lagerblad, vata-churna och grönsaksbuljong. Koka tills potatisen och linserna är mjuka. Smaka av med peppar, grädden och eventuellt salt. Servera med smulad fetaost på toppen.

, , , , , , , ,

7 Responses to Grytig soppa med squash, mangold och röda linser

  1. Filibabba 14 september, 2008 at 9:15 f m #

    mmmums! ser gott ut! och vilken fin blogg du har:)

  2. Annika 14 september, 2008 at 10:07 f m #

    Hej! Soppreceptet åter verkligen jättegott!!! Squash är en av mina absoluta favotitgrönsaker men de skall vara späda, så klart.
    Visst är det märkligt att det finns somliga som klagar på att de får för stor squash-skörd? Om de bara såg till att alltid skörda innan de blir stora som överarmarna på en tyngdlyftare, så var det ju inte något problem längre….

  3. Mikaela 14 september, 2008 at 2:20 e m #

    Ser mycket gott ut

  4. Katja 14 september, 2008 at 5:38 e m #

    Filibabba, tack!

    Annika, du har så rätt, fast jag har precis ätit en rätt som kräver lite grövre squash. Recept kommer inom kort!

    Mikaela, tack!

  5. Rebecca 15 september, 2008 at 4:06 e m #

    Håller med om fetaost, det finns inget bättre att toppa med!

  6. Katja 16 september, 2008 at 5:52 f m #

    Rebecca, fetaost funkar nästan till all annan mat också;) Finns alltid hemma hos oss.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Septemberskörd till ny favoritsoppa | kirans blogg - 12 september, 2014

    […] squash och morötter blev huvudingredienser till en helt fantastiskt god och fyllig soppa. Receptet kommer från en annan blogg, Kajsas mat, och jag har bara modifierat kryddningen efter egen tillgång och lagt till lite extra […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes