Lax med nässelsås

I valborgshelgens solsken passade jag på att plocka nässlor hos min makes farmors stuggranne. På en liten kulle under förra årets torkade grästuvor fanns de mest delikata, små, späda nässlor. Jag mer eller mindre dammsög kullen på nässelskotten och fick ihop så att det räckte både till soppa och såsen här nedan. Nässelplockning kan vara mödosamt, man blir rätt klumpig med handskar på och det är lätt hänt att det följer med annat i påsen. Mitt tips är att försöka vara så noggrann det går vid plockningen, för att sen stå och rensa nässlorna hemma är snäppet tråkigare än att spendera lite extra tid på knä i solskenet på en liten kulle.

lax med nässelsås

Lax med nässelsås

4 port

 • 600 gram laxfile

Nässelsås

 • 1,5 dl nässlor
 • 1 liten gul lök
 • 1,5 dl vitt vin
 • 1,5 dl grädde
 • rivet skal av 1 citron
 • citronsaft
 • liten nypa socker
 • buljongtärning
 • salt+peppar

Lägg laxen i en ugnssäker form, salta och peppra. Stek i 175 grader ca 15.20 minuter tills laxen är nätt och jämt genomstekt.

Hacka löken, fräs den i smör och låt nässlorna fräsa med en stund på slutet. Tillsätt citronskal och vitt vin och låt bubbla någon minut. Tillsätt sedan grädde, buljong och socker och låt koka ihop någon minut. Mixa såsen med stavmixer, men inte helt slätt.

Servera såsen till laxen och kokt potatis.

, ,

5 Responses to Lax med nässelsås

 1. Sofia 14 maj, 2009 at 7:41 e m #

  Så fint det ser ut! Likadant med ramslökssoppan. Mest maxad blir förstås upplevelsen om man skördat själv, jag har hållit till godo med vad Möllevångstorget haft att erbjuda och det har känts lyxigt på sitt vis.
  Blir nyfiken på vinet för jag gillar Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008 (nr 4587, 69 kr), var tvungen att kolla ordenligt vad det hette!

 2. Katja 15 maj, 2009 at 5:25 f m #

  Sofia, tack och vad roligt att du hittat hit! Jag är lite avundsjuk på allt Malmö verkar ha att erbjuda i matväg….

 3. Sofia 15 maj, 2009 at 11:07 f m #

  Jag kommer ofta förbi din blogg!
  Malmö är väldigt lyxigt, mycket beroende på att många matkulturer har lyckats mötas här. Tyvärr är stan ändå lite för liten på andra håll…

 4. Katja 16 maj, 2009 at 6:38 f m #

  Mmm, det finns ju ett stort utbud här i stan också, problemet är att Stockholm är så pass stort och godbitarna så pass utspridda att man inte alltid hinner åka runt för att komma åt dem.

 5. Helena 30 juni, 2009 at 4:31 e m #

  Vad spännande med nässelsås, det måste jag testa!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes