I valborgshelgens solsken passade jag på att plocka nässlor hos min makes farmors stuggranne. På en liten kulle under förra årets torkade grästuvor fanns de mest delikata, små, späda nässlor. Jag mer eller mindre dammsög kullen på nässelskotten och fick ihop så att det räckte både till soppa och såsen här nedan. Nässelplockning kan vara mödosamt, man blir rätt klumpig med handskar på och det är lätt hänt att det följer med annat i påsen. Mitt tips är att försöka vara så noggrann det går vid plockningen, för att sen stå och rensa nässlorna hemma är snäppet tråkigare än att spendera lite extra tid på knä i solskenet på en liten kulle.
Lax med nässelsås
4 port
- 600 gram laxfile
Nässelsås
- 1,5 dl nässlor
- 1 liten gul lök
- 1,5 dl vitt vin
- 1,5 dl grädde
- rivet skal av 1 citron
- citronsaft
- liten nypa socker
- buljongtärning
- salt+peppar
Lägg laxen i en ugnssäker form, salta och peppra. Stek i 175 grader ca 15.20 minuter tills laxen är nätt och jämt genomstekt.
Hacka löken, fräs den i smör och låt nässlorna fräsa med en stund på slutet. Tillsätt citronskal och vitt vin och låt bubbla någon minut. Tillsätt sedan grädde, buljong och socker och låt koka ihop någon minut. Mixa såsen med stavmixer, men inte helt slätt.
Servera såsen till laxen och kokt potatis.