Raw morotskaka

Den senaste tiden har jag verkligen frossat i att ”baka” raw food fika. Baka är det väl egentligen inte tal om, det är mest matberedaren som går varm. För ett tag sedan fyllde en mycket kär vän år och hon önskade sig ingenting annat än raw food fika, vilket gav mig ett ypperligt tillfälle att prova några recept som jag spanat in. Morotskaka är en favorit även när den inte är raw och denna variant är väldigt snarlik originalet och i mitt tycke godare. Kakan blir precis lika saftig som den konventionella, men eftersom moroten inte gräddas blir smaken fräschare och sötman är mildare. Det är är ett ypperligt sätt att använda skrufset som blir kvar när man juicar morötter. Du kan också använda rivna morötter. Receptet hittade jag på en av mina favoritbloggar Choosing Raw. Jag har anpassat måtten till svenska, men i övrigt är receptet  i princip oförändrat, eller nja, jag kan ju inte låta bli att ändra, bara lite grann. Enligt originalreceptet ska receptet ge 6 stycken kakor i muffinsstorlek, men jag gjorde mina mindre, om jag inte minns fel fick jag ut drygt det dubbla, runt 15 st. På bilden syns också MACAroner och raw brownie. Oroa dig inte, både kommer på bloggen inom kort!

Photo 2013-03-23 14 54 51

Raw morotskaka

 • 1 dl valnötter
 • 1 dl dadlar
 • 2 dl morotsmassa från råsaftcentrifugen eller rivna morötter (pressa ur så mycket vätska det bara går)
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk ingefära
 • 1 krm muskot
 • 1 krm havssalt
 • 3/4 dl russin

Raw cream cheese frosting

 • 1 dl cashewnötter blötlagda minst en timme, gärna mer
 • 8 st blötlagda dadlar
 • en nypa havssalt
 • citronsaft efter smak

Kör valnötter och dadlar i matberedare tills de är releativt fint fördelade. Ha i morotsmassan och kryddorna och kör till en jämn smet. Blanda ner russinen. Tryck ut morotskakedegen i muffinsformar eller små suffléformar eller liknande. Ställ kallt medan du gör frostingen. Häll av vattnet av nötterna och dadlarna och kör alla ingredienserna i matberedare tills det bildas en mjuk och len frosting. Du behöver troligtvis tillsätta vatten, ta lite i taget tills du får en konsistens du vill ha. Smaka dig fram med citronsaften, jag föredrar en ganska skarp citronsmak på frostingen. Spritsa eller bred på frostingen och servera. Vill du pimpa till dem garnera med rivet kanderat citronskap, lite rivna morötter eller valnötter.

 

 

 

, , , , ,

5 Responses to Raw morotskaka

 1. nicolina 18 april, 2013 at 9:04 f m #

  Gud så gott,., jag vill ocå provsmaka lite rawfood????

 2. Marja - Baka Sockerfritt 19 april, 2013 at 9:19 f m #

  Viliket härligt recept, ser och låter mycket gott! Jag har ännu inte bakat så mycket raw food, men är sugen på att testa!

 3. linda 28 augusti, 2013 at 7:47 e m #

  är det färska dadlar du använder eller torkade ? ser fantastiskt ut!

 4. Katja 28 augusti, 2013 at 8:11 e m #

  Torkade? Dom färska är ju väldigt svåra att få tag på. Köpte några häromdagen, men dom var inte goda. Jag gillar Icas I love ECO dadlar, bra pris och bra kvalite.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Raw morotskaka – Katjas mat - 24 april, 2013

  […] http://www.katjasmat.se/2013/04/18/raw-morotskaka/ […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes