Morotssoppa med jordnötssmör och ingefära

Så här efter nyår brukar kassan vara skral och en hel del av oss vill dessutom tappa det där julfrosserikilona. Soppor kommer då väl till hands och kan varieras idet oändliga. Soppor är både plånboks- och figurvänliga och dessutom snälla för magen som kan behöva lite omvårdnad efter all julskinka. På vintern vill kroppen ha värmande mat varför soppor med lite hetta passar utmärkt.

Smakmässig chansning

Den här soppan kom till en kväll när jag hade en mängd morötter att äta upp.  Det var en smakmässig chansning, eller rättare sagt kanske en slags magkänsla om att det skulle smaka bra jag följde,  och resultatet blev så pass bra att soppan just nu toppar min lista på vad jag helst vill äta. Både ingefära och chili hjälper matsmältningen och förbränningen, ingefära och vitlök är också bra i förkylningstider. Jordnötssmöret ger en intressant brytning mot morotens sötma, chilin tillför hetta och ingefäran både syrlighet, fräschör och hetta.

DSC03035
Attribution-NonCommercial-NoDerivs License by scousermartin

Morotssoppa med jordnötssmör och ingefära

2 portioner

  • 4 morötter
  • en liten bit rotselleri
  • en halv purjölök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • en liten bit ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • sambal oelek, tabasco eller färsk hackad chili efter smak
  • 1-2msk jordnötssmör
  • smör, olja eller ghee
  • salt+peppar

Skala morot och rotselleri och skär den i bitar. Strimla purjon, hacka vitlöken och fräs purjo, vitlök och rotsaker i en kastrull. Riv ner ingefäran och hacka chilin om du använder färsk. Fräs en liten stund. Slå på grönsaksbuljongen och koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan nästintill slät, rör ner jordnötssmöret och smaka av med salt och peppar.

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes