Bibimbap är en slags koreansk pyttipanna som finns i många varianter. Den består av kokt ris och lika slags marinerade grönsaker som bas. Man kan lägga till kött eller fisk om man vill, men i det här receptet använder jag tofu. Traditionellt toppas bibimbapen med ett stekt ägg och en chilisås. Såsens bas är den vietnamesiska chiipastan gochujang. Den hittar man i asiatiska livsmedelsaffärer och är väl värd att köpa hem. Den har en behaglig hetta som passar till många olika rätter. Räds inte det långa receptet, bibimbap är enkelt att laga, och du kommer inte bli besviken. Jag skulle lätt kunna äta detta flera gånger i veckan!
Bibimbap
2 portioner
2 portioner kokt råris eller sushiris (koka enligt förpackningens anvisningar)
Tofutopping
- 200 gr tofu
- 2 msk tamari
- 1 tsk risvinäger
- 1 tsk riven vitlök
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk farinsocker
- nymalen svartpeppar
- kokosolja
Gurksallad
- 1/4 gurka
- en nypa salt
- riven vitlök (motsvarande 1 krm)
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk risvinäger
- 1 tsk farinsocker
- hackad chili, så mycket du törs!
Böngroddssallad
- en rejäl näve färska böngroddar eller en halv burk konserverade
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk sesamsalt (se recept längre ner)
Spenatsallad
- 150 gr spenat
- 2 tsk tamari
- 1 tsk sesamolja
- en halv tsk riven vitlök
- 1 tsk sesamsalt
- 1 tsk farinsocker
- 1 tsk risvinäger
- 1 morot
- 1 avocodo
Chilisås
- 2 tsk chilipasta gochujang
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk farinsocker
- 1 tsk risvinäger
- vatten att späda med
Sesamsalt
- 5 delar sesamfrö
- 1 del salt
Skär tofun i kuber. Blanda ihop resterande ingredienser och lägg kuberna i marinaden. Låt marinera medan du gör resterande tillbehör. Hyvla eller skär gurkan tunnt på mandolin. Hacka chilin och blanda gurkan med alla ingredienser till salladen. Gör sedan böngroddssalladen. Om du använder färska groddar förväll dem 1 minut i kokande vatten och spola dem sedan kallt. Låt rinna av väl. Om du använder groddar på burk låt dessa också rinna av väl. Vänd der sesamolja och sesamsalt. Förväll spenaten (det räcker att doppa den i kokande vatten) och krama ut så mycket av vätskan som möjligt. Blanda ner resten av ingredienserna. Skala moroten och skär den i tunna stavar och avocadon i skivor. Blanda ihop chilisåsen, späd med vatten tills du har önskad konsistens, jag gillar den relativt tjock. Hetta upp kokosoljan i en stekpanna och stek tofukuberna tills dom fått färg. Lägg ris i botten på en djup skål och arrangera de olika grönsakerna i högar ovanpå riset. Toppa med tofun och ringla såsen över. Sesamsaltet kan du använda till att piffa upp en mängd rätter, strö över sallader etc.