Just nu är det tomattider. Om du som jag odlat tomater börjar dessa mogna och man kan njuta av solmogna, härliga, smakrika tomater son inte alls liknar de tråkiga växhusodlade importerade tomaterna vi hittar i butik under vinterhalvåret. Pappa al pomodoro är en soppa som gränsar till gryta, den är härligt tjock med en tomatsmak som inte går av för hackor. Riktigt rustik comfortfood för mig som väcker Italienlängtan! Jag passar på att frossa när tomaterna är billiga. Jag använder ett recept från kokboken Al Fresco.
Pappa al pomodoro
4 portioner
- 1 kg tomater
- 3 dl grönsaksbuljong
- 1 tsk socker
- 6 msk kallpressad olivolja
- 4 kvistar oregano
- 4 kvistar basilika
- 125 gr bröd utan kanter, dagsgammalt (gärna vitt ciabattaaktigt)
- 2 vitlöksklyftor
- salt och svartpeppar
- riven parmesan till servering
Hacka tomaterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med buljongen, sockret och 2 msk av olivoljan och de färska kryddorna. Tillsätt salt och peppar och låt det sedan sakta koka upp. Låt sjuda en halvtimme. Rosta brödet i en grillpanna eller en grill tilss det fått ordentligt med färg (jag gör detta i ugnen på grillvärme). Gnid in brödet noga på båda sidor med vitlöken och lägg sedan brödet på en tallrik. Häll över resten av oljan. Dela sedan brödet i småbitar med en gaffel. Häll brödbitarna i soppan och lå sjudapå låg värme tills brödet fördelats i soppan, ca 5 minuter. Personligen gillar jag lite bitar av brödet så jag brukar inte dela det i så små bitar. Smaka av med salt och peppar och servera med färsk riven parmesan. Soppan är också god kall.
4 portioner