Den här salladen serverades på vår årliga kalkonmiddag och den kommer att serveras på vårt julbord också. Jag älskar rödkål, den djuplila färgen är overklig och jag använder den året runt som råkost i sallader. Kalkonen, och annan julmat för den delen, kräver något fräscht, syrligt och sött som bryter av mot det feta och mäktiga. Denna gång blir det inget recept utan en skiss, det går inte att göra fel! Det är bara att blanda ihop ingredienserna och smaka av. Jag använde ekologisk blodgrape, de har en perfekt balans av sött, syrligt och beska, men jag vet att de är svåra att hitta! Vanlig duger gott och väl, men den ekologiska höjer salladen ett par snäpp.
Rödkålssallad med blodgrape
- tunnt strimlad rödkål
- blodgrape
- salt och peppar
- olivolja
- balsamvinäger, eller gärna dadelsirap
Filea blodgrapen och blanda med rödkålen. Försök att ta till vara på grapesaften och häll i salladen. RIngla lite olja och vinäger över och blanda varsamt. Smaka av med salt eller peppar. Smakar gått till tex helstekt kalkon och kallskuret på julbordet.