När jag flyttade hemifrån delade jag en liten 1:a med min bästa kompis på Söder. På gatuplanet av huset fanns en restaurang som serverade pasta med pesto och fårost. Vi var fattiga som kyrkråttor, men inget kunde hindra oss från att slinka in och spendera våra sista kronor på denna sammetslena kombination av pesto och fårost som smälte till en härligt tjock och geggig sås kring spaghettin.
Vintertid får vi mycket grönkål i våra grönsakslådor och den har faktiskt blivit en riktigt kär vän. Ofta blir den soppa och paj, men grönkål är också god att göra pesto på. Så här är min nostalgitripp till gamla goda tider när jag var nybakad utfattig student.
Pasta med grönkålspesto och fårost
4 portioner
- ca 4dl ångad löst packad grönkål
- 2 dl lagrad prästost
- 0,5 dl nötter, gärna hasselnötter
- 0,5dl olivolja
- rivet skal av en citron
- saft av en citron
- 2 klyftor vitlök
- salt, svartpeppar
- 100 gr fetaost
- 4 kokt pasta, gärna spaghetti
Riv osten. Mixa grönkål, ost, citronskal och saft, nötter, vitlök och olja till en pesto, smaka av med salt och peppar. Koka upp vattnet till pastan och koka enligt anvisningarna. Häll av vattnet, men spara några matskedar av kokvattnet i kastrullen. Häll tillbaka pastan, vänd ner peston och smula ner fårosten och blanda tills fårosten smält lite grann. Servera genast,