Grillade kalvfärsbullar med ljummen potatis- och svartrotssallad

När sommarvärmen kom för ett par veckor sedan passade vi på att grilla. Jag återanvände ett recept som glömts bort hos oss under ett par års tid. Receptet för kalvfärsbullarna kommer från kokboken Cucina Siciliana, som jag älskar. Egentligen ska de sakta kokas i en aromatisk sås med smak av lagerblad och citron, men vi provade att istället grilla dem med gott resultat. Bullarna fick en härligt krispig yta av osten. Salladen som jag svängde ihop var ren improvisation, så det blir enbart en skiss och inget komplett recept denna gång. Jag var helt enkelt för hungrig för att börja mäta och skriva upp allt!

IMG_6524

Ljummen potatis- och svartrotssallad med örter, citron och parmesanost

  • kokt färskpotatis (eller små delikatesspotatisar)
  • kokt svartrot i 5 cm-bitar
  • god olivolja
  • rivet citronskal (jag använde 1 citron)
  • saft från citron (jag tog 1)
  • salt+peppar (gärna flingsalt och peppar från kvarn)
  • riven parmesanost (pecorino är gott också)
  • babyspenat
  • blandade hackade färska örtkryddor (basilika, citrontimjan, dill och bladpersilja åkte ner i vår)

Blanda olja, citronsaft+skal, paremsanost, salt och peppar samt örtkryddor i en stor salladsskål. Vänd ner den varma och avrunna potatisen och svartroten och blanda. Låt svalna lite grann och vänd ner babyspenaten.

IMG_6527

Grillade kalvfärsbullar med citron, lagerblad och parmesanost

4 personer

  • 500 gr kalvfärs
  • 100 gr riven parmesan eller pecorinoost
  • 2 dl ströbröd
  • 8 msk hackad bladpersilja
  • skal från 1 citron
  • salt
  • 2 ägg
  • lagerblad

Lägg färs, citronskal, ströbröd, persilja, salt och ost i en skål. Blanda med äggen, enklast med vältvättade händer. Rulla hyfsat stora bollar och trä dem på grillspett, varva bollarna med lagerblad. Helst färska, men det går också att använda torkade om man trär på dem försiktigt på spetten. Grilla spetten tills bollarn är genomstekta och dela den citron som du använt skalet på och släng även den på grillen med köttsidan neråt. Servera bollarna med salladen och pressa den grillade citronen över bollarna.

IMG_6537

Dagens vintips

Vi drack 6077 Mulderbosch Rosé till. En väldigt god rosé med inslag av blodapelsin. Denna blir sommarens favorit!

Powered by WordPress. Designed by WooThemes