I vår vardag är tiden väldigt knapp de flesta dagar för matlagning och wok är en bra lösning när det ska gå snabbt. Traditionellt brukar sobanudlar inte wokas, men jag tycker att de är goda även i wok. Vill du undvika gluten, läs innehållsförteckningen på nudelförpackningen. Väldigt många sobanudlar innehåller vetemjöl. Gochujan (Red pepper paste) finns att köpa i asiatiska affärer.
Grön wok med sobanudlar
- 125 gr okokta sobanudlar
- 2 huvuden pak choi
- 50-100 gr mangold
- 1 morot
- 1 purjolök
- 0,5-1 tsk gochujang
- Saften från 1 lime
- 1-2 tsk kokossocker
- Tamari (2 msk ev mer)
- Kokosolja till stekning
Koka nudlarna enligt förpackningen. Häll av vattnet och spola nudlarna kallt. Ansa pak choi och mangold, strimla dem. Skala moroten och skär morot och purjolök i skivor. Hetta upp kokosolja i en wok eller stor stekpanna. Stek morot, purjolök och den nedersta biten (det vita) på pak choien och eventuellt stjälkarna på mangolden, beroende på hur grov den är. Stek några minuter och tillsätt sedan resten av pak choien och mangolden. Stek 1 minut så att baden sjunker ihop något. Tillsätt gochujang, lime, kokossocker och tamarin samt nudlarna. Stek tills nudlarna är varma. Smaka av med eventuellt mer tamari, gochujang, lime coh kokosscoker om det behövs.