Så här innan jul bjuder jag på en grönkålssallad med julsmaker. Många av oss är nog vana att använda grönkålen i smoothies eller tillaga den, men den är väldigt god att äta som den är, bara man ger den lite omtanke. Även jordärtskockor är underbara råa, dom har en mjäll, nötig smak.Salladen kom till då jag hade späda jordärtskockor, grönkål, granatäpple och äpplen från Årstiderna hemma och jag hade en stund över att leka i köket. Den är god som den är, utan dressingen, men dressingen ger den mer julsmak.
Julig grönkålssallad
- 4-5 stora stjälkar grönkål
- 5-6 späda jordärtskockor
- 0,5 äpple
- en näve valnötter
- 0,5 granatäpple
- 1-2 msk olivolja
- 0,5 citron
- lite salt
Repa grönkålen från stjälken och hacka den i små bitar. Skala jordärskockorna och skär eller hyvla dem tunnt. Blanda kålen och skockarna med olivolja, citron och salt och massera dem noga en stund så grönkålen mjuknar lite.
Skär äpplet i skivor och blanda ner den i salladen. Toppa med valnötter och granatäppelkärnor.
Tahinidressing med kanel och ingefära
- 2 msk raw tahini
- 1 msk tamari
- 0,5 msk lönnsirap (ev mer)
- 1 msk pressad citron
- 1 krm kanel (kanske mer)
- riven ingefära efter smak
- vatten att spä dressingen till önskad konsistens
Börja med att blanda ihop tahini, tamari, citron, lönnsirap, kanel och ingefära. Späd sedan ut dressingen med vatten till önskad konsistens. Ringla den över salladen.