Lax med bondbönsquesadillas

Igår hittade jag årets första färska bondbönor på Coop. Jag älskar bondbönor, skidorna är härligt runda och mulliga. Inuti är de lätt lurviga och gömmer blekgröna stora platta bönor.

bondbönor

Bönorna behöver först förvällas och därefter skalas. De blekgröna skalet gömmer intensivt ärtgröna bönor som är lite lätt mjöliga i konsistensen men oerhört söta i smaken. Bondbönans smak poppar fram av sälta, till exempel passar  bacon, gravad eller kallrökt lax och fetaost bra till.

bondbönor

Quesadillan med bondbönor kan serveras som drinktilltugg eller snacks, men den passade utmärkt till en bit lax och stor grön sallad.

Quesadilla med bondbönor och grillad lax

Bondbönsquesadillas

2 st

 • 500 gr färska bondbönor (ej repade)
 • 100 gr fetaost
 • en handfull färsk basilika
 • nymalen svartpeppar
 • 4 majstortillas (den mindre varianten)

Repa och koka bönorna mjuka. Spola dem i kallt vatten och ploppa ut bönorna ut sitt skal. Mosa bönorna med fetaosten. Riv eller hacka basilikan och blanda ner den i blandningen. Smaka av med lite nymalen svartpeppar. Bred blandningen på 2 av tortillasen och lägg på de kvarvarande tortillasen på fyllningen. Stek i en torr het panna, några minuter på varje sida så att osten smälter och brödet frå lite färg. Det kan vara lite klurigt att vända dem, jag brukar använda en tallrik till hjälp. Jag lägger tallriken i stekpannan, lyfter upp den och vänder på pannan så att tallriken hamnar underst. Därefter låter jag quesadillan glida ner i pannan igen. Skär dem i kvartar och servera varma.

lax med örter

Grillad lax med örter

4 personer

 • 600-800 gr lax i 4 portionsbitar
 • pressad citron
 • salt
 • nymalen svartpeppar
 • blandade färska örter

Salta och peppra laxen, pressa över citron. Lägg laxen i halster mer rikligt med örtkryddor på. Grilla med skinnsidan neråt tills laxen är klar. Stek den dock inte för länge, då blir den torr och tråkig!

, , , ,

3 Responses to Lax med bondbönsquesadillas

 1. Sofia 17 juli, 2009 at 7:37 f m #

  mm, bondbönor! gott det ser ut, håller f ö med om att bondbönor smakar gott till lax.

 2. Katja 17 juli, 2009 at 8:14 e m #

  Jag har ett annat recept med lax och bondbönor på bloggen;) Pasta carbonara med bondbönor är också sjukt gott!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bondtur på Mossagården — Skånska skafferiet på Taffel.se - 1 augusti, 2009

  […] har ni också har noterat att bondbönor är på tapeten i år? Här och här till exempel. Helt klart sensommarens svar på sparrisfrosseriet, så när jag i […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes