Rå sparrissoppa

En av de grönsaker jag älskar är sparris, när den är i säsong kan vi äta upp till 1 kg i veckan. Årstidernas sparris är nästintill årets höjdpunkt hemma hos oss. Den var inte lika självklar för mig som en ingrediens i raw food köket, men jag var absolut beredd att ge den en chans. En bra blender är nyckeln till att få soppan riktigt len och fluffig.

De späda topparna marineras och torkas i torkugn en stund för att intensifiera smaken på dem, men det går lika bra att bara marinera topparna utan att torka dem.

Sparris är en förhållandevis proteinrik grönsak och det sägs att den stöttar njurarnas funktion. Den innhåller inulin som är en fiber som blir till finfin mat för vår tarmflora och ser till att magen mår bra.

Jag använder inte cashwenötter särskilt ofta, eftersom de i princip aldrig är riktigt råa. När de skalas upphettas de till ca 70 grader. I detta recept ger de dock soppan en krämighet som är svår att ersätta. Vill du inte använda cashew kan du byta ut dem till macademia- eller pinjenötter.

Photo 2014-03-10 17 29 26

Rå sparrissoppa

2 personer eller 4 personer som förrätt

  • ett knippe sparris (250 gr)

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk pressad citron+ytterligare saften från en halv citron

  • en halv squash

  • 1 dl cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)

  • en halv bananshalottenlök

  • en halv vitlöksklyfta

  • 3 dadlar

  • 0,5 dl hackad dill

  • 1 msk miso

  • 4 dl vatten

  • salt och nymalen svartpeppar

Ansa sparrisen och skär av topparna. Vänd topparna i olivoljan och 2 msk pressad citron. Srid topparna på en teflexduk och torka dem ett par timmar i torkugn.

Lägg resten av sparrisen i en blenderkanna och lägg i resten av ingredienserna. Mixa soppan slät och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med de marinerade topparna.

 

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes