Citronfilé

Citronfilé  för mig en riktigt retrorätt. Min mor upptäckte receptet i ett recepthäfte på senare hälften av åttiotalet och rätten blev en säker helgfavorit hemma hos oss. Jag minns att jag tyckte att det var lite annorlunda sådär med dragon och citron och vi hade ganska nyligen börjat äta fläskfilé istället för lövbiff eller grillad kyckling till helgerna.

Så här i retrospektiv känns det helmossigt, men det finns tillfällen när man vill ha god förutsägbar mat, inget nytt, inget konstigt, så citronfilén serveras fortfarande här hemma emellanåt. Den har fördelen att barn brukar älska den och att den går extremt snabbt att laga. Ursprungsreceptet är på fläskfilé, men jag använder oftast kalkon eller kyckling.

Citronfilé

4 portioner

  • 600 gr fläsk-, kyckling- eller kalkonfilé
  • 3 dl grädde (eller gräddmjölk)
  • en halv buljongtärning eller ngn msk fond
  • ett par matskedar pressad citron
  • ett par teskedar torkad dragon
  • salt
  • peppar

Skär filén i ett par cm tjocka skivor och bryn dem i panna, salta och peppra. Slä över grädde, buljong, citron och dragon. Koka ett par minuter och smaka av med evenetuellt mer citron och dragon. Servera med ris eller potatis.

, , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes