Maken har ett passionerat förhållande till grillning. Att grilla är lika viktigt som sol och bad på sommaren för honom och varje höst är han missnöjd över hur lite vi grillat, trots att vi grillar en hel del.
Igår blev det lammfärsbiffar, en snabbrörd kall sås och så ett trevligt foliepaket innehållande nektariner och björnbär till efterrätt. Och så min nya kärlek, salsiccian, denna gång i chilivariant. Grillmat ska vara rakt på sak och inte för mycket meck att laga tycker jag. Det ska vara enkelt, helt enkelt.
Lammfärsbiffar med örter och ruccola
4 rejäla biffar
- 400 gr lammfärs
- 2 dl blandade färska örter
- 2 dl ruccola
- 2-4 klyftor vitlök
- ngn matsked olivolja
- en nypa salt
- 1 ägg
- 2 msk chilisås
- salt och peppar att smaka av med
Mixa örterna, ruccolan och vitlöken med några matskedar olivolja och en nypa salt till en gegga. Blnda lammfärs, örtblandning, chilisås och ägg till en smet och smaka av med salt och peppar. Forma 4 stora biffar. Jag gillar att grilla färs i halster, efetrsom jag tycker de håller ihop bättre, men det går bra att grilla direkt på galler också. Servera med blandade grillade grönsaker och yogurtsåsen nedan.
Yogurtsås med ajvar och fetaost
4 portioner
- 1,5 dl turkisk yogurt
- 100 gr fetaost
- 2 msk ajvar
- 2 msk chilisås
Mosa fetaosten och blanda med resten av ingredienserna. Servera till biffarna ovan.
Foliepaket med nektariner och björnbär
4 portioner
- 2 nektariner
- 0,5 paket frysta björnbär
- ngn matsked råsocker
- en nypa malen vaniljstång (finns bla på Coop och Ica) alternativt 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl turkisk yogurt
Skär nektarinerna i bitar. Gör ett foliepaket (dubbel folie) och lägg i nektariner, bjärnbär, socker och vaniljstång. Förslut foliepaketet och lägg på grillen på eftervärmen så att sockret smälter och frukten blir varm. Servera med turkisk yogurt.