Hej höst!

Hösten börjar smyga sig in och det är underbart att börja äta med rustik och stadig mat efter sommarens salladsrace. Rotsakerna är som bäst nu, mjälla och färska, och hemma hos oss är rotsaksgratäng med fetaost  en solklar höstfavorit. Rotsaker och fetaost rockar ihop, sältan i osten gifter sig fint med sötman i rotsakerna. Vill man kan man servera en bit kött eller kassler till, men vi äter den som ensamrätt med en ljummen svampsallad till. Det är här inget exakt recept, mer en skiss. Rotsakerna kan du variera som du vill, jag skivar dem i min matberedare. Bunken till beredaren rymmer ca 1,5 liter, och det är lagom till min ugnsform.

rotsaksgratäng med feta

Rotsaksgratäng med fetaost

ca 4 portioner

  • 2 morötter
  • en bit kålrot
  • en bit rotselleri
  • 2 majrovor
  • 5-6 små potatisar
  • 200 gr fetaost
  • ca 3 dl gräddmjölk
  • vitlök efter smak alternativt 1 purjolök
  • salt och peppar

Skiva rotsakerna tunnt, helst i matberedare. Skiva purjon om du använder det. Varva rotsaker, pressad vitlök alt. purjolök och smula fetaost mellan lagren. Salta och peppra varje lager. Häll på gräddmjölken och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter, tills rotsakerna är mjuka. Servera med svampsalladen.

Ljummen svampsallad

  • 500 gr blandad svamp
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • en rejäl näve färsk timjan
  • smör till stekning
  • salt och svartpeppar

Siva/klyfta eventuellt svampen om den är stor. Hacka löken. Stek svampen i en torr panna tills all vätska från den kokat in. Tillsätt smör och den hackade löken, vitlöksklyftorna samt knippet med timjan. Du behöver inte repa timjanet, den skall plockas ut innan servering. Det underlättar att binda den innan den åker ner i pannan.

Stek tills löken är mjuk och svampen är ordentligt stekt. Plocka ur vitlöken och timjanet. Smaka av med salt och peppar.

, , ,

6 Responses to Hej höst!

  1. Anna B 29 september, 2009 at 8:03 f m #

    Ibland kommer jag på mig själv med att vilja blanda fetaost i allting… Verkligen prime time för svamp och rötter!

  2. Fröken Dill 7 oktober, 2009 at 12:27 e m #

    Fetaost är ju perfekt till rotsaker. MUMS!
    Tycker fröken Dill

  3. Katja 11 oktober, 2009 at 6:40 f m #

    Fetaost är perfekt till det mesta!

  4. Sandra drömkaka 1 november, 2009 at 12:37 e m #

    Mmm den där bilden får det att kurra i min mage 🙂

  5. Katja 1 november, 2009 at 4:09 e m #

    Sandra, det är maken som är hemligheten bakom de fina bilderna!

  6. Mikaela 25 november, 2009 at 7:31 f m #

    Vilken underbart vacker bild, ser fantastiskt ut!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes