Hösten börjar smyga sig in och det är underbart att börja äta med rustik och stadig mat efter sommarens salladsrace. Rotsakerna är som bäst nu, mjälla och färska, och hemma hos oss är rotsaksgratäng med fetaost en solklar höstfavorit. Rotsaker och fetaost rockar ihop, sältan i osten gifter sig fint med sötman i rotsakerna. Vill man kan man servera en bit kött eller kassler till, men vi äter den som ensamrätt med en ljummen svampsallad till. Det är här inget exakt recept, mer en skiss. Rotsakerna kan du variera som du vill, jag skivar dem i min matberedare. Bunken till beredaren rymmer ca 1,5 liter, och det är lagom till min ugnsform.
Rotsaksgratäng med fetaost
ca 4 portioner
- 2 morötter
- en bit kålrot
- en bit rotselleri
- 2 majrovor
- 5-6 små potatisar
- 200 gr fetaost
- ca 3 dl gräddmjölk
- vitlök efter smak alternativt 1 purjolök
- salt och peppar
Skiva rotsakerna tunnt, helst i matberedare. Skiva purjon om du använder det. Varva rotsaker, pressad vitlök alt. purjolök och smula fetaost mellan lagren. Salta och peppra varje lager. Häll på gräddmjölken och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter, tills rotsakerna är mjuka. Servera med svampsalladen.
Ljummen svampsallad
- 500 gr blandad svamp
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- en rejäl näve färsk timjan
- smör till stekning
- salt och svartpeppar
Siva/klyfta eventuellt svampen om den är stor. Hacka löken. Stek svampen i en torr panna tills all vätska från den kokat in. Tillsätt smör och den hackade löken, vitlöksklyftorna samt knippet med timjan. Du behöver inte repa timjanet, den skall plockas ut innan servering. Det underlättar att binda den innan den åker ner i pannan.
Stek tills löken är mjuk och svampen är ordentligt stekt. Plocka ur vitlöken och timjanet. Smaka av med salt och peppar.